NRK Meny
Normal

Listhaug på jærbesøk

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) var tirsdag på befaring på Jæren. Hun håper å lære mye av besøket sitt.

Sylvi Listhaug på Jæren

VIL LÆRE: Sylvi Listhaug lytter til bonde Sindre Årsvoll. – Å få vite hvor skoen trykker gir meg gode innspill til jobben jeg skal gjøre videre, sier den ferske landbruks- og matministeren.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Blant bøndene Listhaug besøkte, var Sindre Årsvoll i Sandnes. Han var begeistret for at den ferske ministeren tok turen til Jæren.

– Jeg vil ønske henne velkommen, og så vil jeg si at det er kjekt at hun vil møte oss bøndene, og høre på bondeorganisasjonen, sier Årsvoll til NRK.no.

Og driften til storbonde Årsvoll er det Listhaug mener er det perfekte eksempelet på fremtidens landbruk.

– Han investerer mye penger i å bygge opp sin egen arbeidsplass. Vi trenger flere som gjør det samme i Norge, og det er en av tingene jeg er opptatt av å se på.

Vil styrke eiendomsretten

– Hva vil du gjøre med landbruket?

– Mitt mål er å modernisere og forenkle systemet for landbruket. Blant annet jordbruksavtalen, som har over hundre støtteordninger. Og så ønsker jeg å styrke eiendomsretten til norske bønder, sånn at de får mer styring over egen jord.

For å oppnå mer effektivisering og modernisering, ønsker Listhaug seg flere samdriftsbruk og flere store bruk, som Årsvoll sitt.

– Utviklingen går i retning av færre og større bruk. Dette har skjedd under åtte års senterpartistyre, og det kommer til å fortsette. Det er en trend som ikke lar seg snu, sier Listhaug til NRK.no.

– Senterpartiet har vært museumsvoktere

– Du har sagt at Senterpartiet har en umoderne politikk innen landbruk, men du vil altså videreføre den?

– Nei. Jeg har sagt at Senterpartiet har vært museumsvoktere i åtte år, og jeg er nå satt inn i jobben for å modernisere og forenkle jordbruket. Og det er en jobb jeg syns blir veldig interessant å ta fatt på.

Sindre Årsvoll sitter likevel igjen med et ønske etter at ministeren har dratt.

– Jeg håper at hun tenker seg om noen ganger til, før hun gjør for drastiske tiltak, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Listhaug har overtatt Landbruksdepartementet | Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme | Vil vite om Listhaug har jobbet for Rema | Landbruksministeren som ikke vil være bonde

Sylvi Listhaug og Ellen Math Henrichsen

Sylvi Listhaug var også på besøk hos Ellen Math Henrichsen på Måltidets hus på Ullandhaug.

Foto: NCE Culinology