NRK Meny
Normal

Oljeindustrien retter blikket mot Iran

Tirsdag ble Iran enig om en ny atomavtale med stormaktene, noe som vil bety at landet åpnes opp for vestlige selskap. Landet har noen av verdens største olje- og gassreserver.

Stål

I disse nedgangstider er dette en god nyhet for leverandørindustrien.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Abdul Turai

Abdul Turai jobber for fullt i ferien.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Abdul Turai er i full aksjon midt i fellesferien, for det er stål som skal ut i verden fra leverandørbedriften Øglænd Systemer på Øksnevad i Klepp.

– Vi er veldig internasjonale som bedrift. Vi har selskaper i 13 land, sier kommunikasjonssjef Søren Arntsen.

Søren Arntsen

Søren Arntsen er kommunikasjonssjef i Øglænd Systemer.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Han er veldig glad for at de har bredt fotfeste i oljebransjen ute i verden. Men det merkes at industrien er i en bølgedal.

– Det at vi kan selge våre produkter og hanke inn ordrene i andre land er veldig viktig for oss, sier Arntsen.

Flere retter blikket mot Iran

Ståle Kyllingstad

Ståle Kyllingstad, IKM-gründer.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Nå kan det åpne seg nye store muligheter. Tirsdag ble Iran og stormaktene enige om en avtale om Teherans atomprogram. Landet har vært hardt ramma av sanksjoner, men med avtale i boks vil landet åpnes for vestlige selskaper.

– De sitter på en av verdens største gassreserver i Iran, og det er klart at det gir muligheter for oss, sier han.

IKM-gründer Ståle Kyllingstad er klar på at det også for dem er spennende og nye muligheter i Iran.

– Vi har litt forsiktig begynt å følge med på dette. Det kan bety et bein til å stå på, selv om det ikke er det største beinet. Særlig for selskaper med en gitt størrelse og spesialkompetanse, så tror jeg så absolutt det ligger muligheter, sier han.

Aker Solutions har tidligere opplyst at de vil gjenoppta virksomheten i Iran når sanksjonene faller. Og Statoil følger utviklingen. Det gjør også Øglænd Systemer som betegner Iran som et mer risikofylt marked.

stål

Stål produser hos Øglænd Systemer på Øksnevad i Klepp.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Ser store muligheter

– De selskapene som vi eventuelt skulle handlet med i Iran er også i en vanskelig finansiell situasjon, og det gjør at det er risikobetont. Derfor venter vi og ser, slik at vi kan følge utviklingen, sier Arntsen.

Tommy Hansen

Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i Norsk Olje og Gass

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Kommunikasjonsdirektør i Norsk Olje og Gass, Tommy Hansen, håper at norsk leverandørindustri får på plass gode avtaler i Iran.

– Oljeindustrien er en global industri, som er vant til å jobbe i utfordrende områder. Det er klart at noe som er såpass nytt, skjørt og usikkert som denne avtalen alt i alt stiller store krav til å gjøre dette på en riktig måte. Selv om det i all hovedsak er gode nyheter, sier han.

Arntsen mener norsk leverandørindustri kan stå fremfor en ny vår.

– Industrien har et høyt nivå teknologimessig og kompetansemessig her i Norge. Så jeg ser helt klart store muligheter her, sier han.