Lever på gamle hits

Gruppa Toto er det største trekkplasteret under årets Sildajazz i Haugesund. Tirsdag kveld entret de scenen foran 3000 publikummere på Rådhusplassen.

Sjefen sjøl i Toto - Steve Lukather

Sjefen sjøl i Toto - Steve Lukather - på scenen i Haugesund

Foto: Tor Andrè Johannessen

På 80-tallet var det amerikanske bandet et av verdens mest populære og solgte millioner av plater.  Blant bandets største hits er "Rosanna" og "Africa" som ble gitt ut i 1982.

Toto har alltid hatt et spesielt forhold til Norge. Publikum har vært trofaste gjennom hele den 30 år lange karrieren, mens musikkanmelderne ikke har vært like begeistret.

Mislykkede musikere

- Det er trendy å ikke like oss. Kom igjen folkens - vi er ikke det verste bandet i verden, sier Simon Phillips med klar adresse til bandets kritikere.

Simon Phillips og Steve Lukather i Toto

Simon Phillips og Steve Lukather i Toto

Foto: Erik Waage / NRK

- Vi bryr oss ikke om det, fordi vi vet at vi er gode musikere. Kritikerne våre er musikere som ikke har fått det til.

Toto er på Norgesturne langs kysten. De startet i Bodø og er nå kommet til Haugesund. Det er en ny erfaring fordi bandet nesten alltid har spilt i Oslo når de har gjestet Norge.

- Vi har reist med ferjer og sett fjordene. Norge er et virkelig vakkert land, sier gitarist og sjef Steve Lukather.

- Dere kunne ikke spilt i Haugesund på 80-tallet?

- Jeg vet ikke. Vi reiser mye mer nå enn vi gjorde på 80-tallet. Det er på turneene våre at vi tjener penger. Vi er et klassisk rockeband. Våre nye sanger blir ikke spilt så mye på radio. Noen sanger blir det jo, men de går alltid tilbake til de gamle hitene. Det åpner jo opp for nye markeder, nye byer og nye festivaler. Å spille live er vårt fortrinn, sier Lukather.

 

Fra konserten med Toto i Haugesund

Fra konserten med Toto i Haugesund

Foto: Tor Andrè Johannessen

 

Mange album

Det siste albumet ble gitt ut i fjor. Tilsammen har bandet gitt ut et 20-talls album. Men det er ikke planer om å gi ut nye album med det første. Flere av bandmedlemmene er småbarnsfedre.

- Vi har det travelt med familie og forpliktelser. Dessuten er det ny verden nå. Hvem lytter til et helt album? spør Phillips. 

Når Toto skulle finne seg navn, kom medlemmene opp med mange forskjellige forslag. Man ville ha noe enkelt, noe som kunne uttales likt over hele verden.

Etter at Jeff Porcaro hadde sett filmen "Wizard of Oz", begynte han å skrive navnet "Toto" på alle innspillinger de hadde. Da bandet skulle bestemme seg for et virkelig navn, bestemte de seg for å finne ut mer om hva Toto var for noe. Til slutt ble Toto valgt. Ordet Toto betyr på latinsk "alt", slik at det passet med bandets mål om å spille i mange forskjellige stilarter.

 

 

Flere nyheter fra Rogaland