Leter etter rømte barnevernsbarn

- Dette er et stort problem for oss.

Illustrasjonsfoto: Utrykning
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Politiet i Haugesund kritiserer barnevernet sitt regelverk. Svært mange barn og ungdom rømmer fra barnevernsinstitusjonene fordi de ikke kan holdes der mot sin vilje.

Store ressurser

Flere av ungdommene som er siktet i mishandlingssaken hvor en 16-åring ble torturert før helgen, hadde rømt fra barnvernsinstitusjoner.

- Vi bruker veldig mye ressurser hver uke på å lete opp barn som er savnet fra disse institusjonene. Det er ikke nødvendigvis institusjonene som gjør en dårlig jobb, men det er ikke et regelverk som er tilpasset slik at det er mulig å holde disse her, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

- Har problemer

Leder for barnevernet i Haugesund, Liv Kjersti Kvalevaag innrømmer at de har store problemer med ungdom som rømmer. Barnvernet vil se på strukturen ved de ulike institusjonene, og velge ut hvilke som kan ta de tyngst belastede ungdommene.

- Det er en liten gruppe, men de skaper veldig mye problemer. Skal vi kunne hjelpe disse ungdommene må de være inne, og vi må ha kontakt med de. Det sier seg selv at hvis ungdommene er mer på rømmen, klarer ikke vi å drive med endringsarbeid. På et eller annet vis må vi ha rutiner som gjør at vi klarer å holde på de. Dette er et problem i forhold til enkelte institusjoner.