Hopp til innhold

Trikset seg inn på Neymars superlag

Leon Gillies Mannes (19) fra Stavanger er håndplukket av den brasilianske stjernen Neymar til hans superlag i gatefotball. Mandag går flyet til Qatar.

– Det at Neymar velger meg er det største jeg har opplevd. Jeg kunne ikke tro det, sier 19-åringen.

Leon Gillies Mannes sine trikse-videoer gjorde så stort inntrykk på Neymar, at unggutten fra Stavanger nå er med i en eksklusiv gjeng, bestående av sju talenter.

Laget skal 24. mai delta i finalen i «Red Bull Neymar Jr’s Five 2022» i Qatar, en turnering der det spilles en spesiell form for five-a-side-fotball.

Turneringen ble utsatt i fjor på grunn av pandemien, men nå får Mannes endelig møte sitt store forbilde.

Trikseren Leon Gillies Mannes fra Stavanger

Leon Gillies Mannes fra Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Neymar har alltid vært min favorittspiller. Han har gitt meg så mye inspirasjon, og jeg gleder meg sykt til å oppleve dette.

De andre lagene i turneringen har vunnet nasjonale finaler, mens Neymars lag er håndplukket fra forskjellige land.

– Jeg er nervøs. Det må jeg ærlig innrømme. Vi skal spille mot store fotballnasjoner som Brasil, Frankrike og Spania, og jeg skal prestere foran selveste Neymar. Vi kan ikke ta lett på det.

World Cup - South American Qualifiers - Colombia v Brazil

Neymar i aksjon for Brasil i VM-kvalifiseringskamp mot Colombia i oktober 2021.

Foto: LUISA GONZALEZ / Reuters

Spesielle regler

I five-a-side-turneringen i Qatar spiller lagene fem mot fem og har to innbyttere. Kampene var i ti minutter, og hvis et lag scorer, mister det andre laget en spiller.

– Det er ganske kult. Du skal utspille alle. Det laget som har flest spillere igjen på banen, vinner, sier Mannes.

Leon Gillies Mannes fra Stavanger

Supertrikseren Leon Gillies Mannes fra Stavanger er klar for Neymar-laget. Her trikser han utenfor Oljemuseet i Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Må ha det gøy

Helt siden han var liten har Mannes hatt lyst til å bli god til å trikse med ball.

– Enkelt forklart så ligger det mye i repetisjon og terping. Hvis du trener mye og bare har det gøy med det du gjør, er det mye enklere å bli god.

Mandag setter 19-åringen seg på flyet for å møte sitt store idol fra Paris Saint-Germain FC.

– Jeg føler jo litt press. Vi møter lag som har spilt sammen lenge, og det er 40 grader der nede. Heldigvis får vi et par dager til å bli vant til varmen, og få litt kjemi sammen, sier Leon Gilles Mannes, som har planer om å legge ut videoer fra Qatar underveis på Instagram og TikTok.

Med denne kan du trylle bort motstanderen! Favorittfinten til programleder Tete Lidbom, derfor vil han lære den bort selv.

Med denne kan du trylle bort motstanderen! Favorittfinten til programleder Tete Lidbom, derfor vil han lære den bort selv.

Til høsten er planen å flytte til Oslo for å satse videre på gatefotball og triksing.

– Kjempestort

– Det Leon skal være med på er kjempestort, sier gatefotballentusiast og profesjonell fotballtrikser, Tobias Brandal Busæt.

Etter å ha levd på triksing i mange år, startet Busæt Oslo streetfotball senter under koronaen i 2020, også kalt «Off-pitch», hvor også 19-åringen fra Stavanger er tilknyttet.

– Leon er plukket ut som én av sju i verden – blant ekstremt mange – til å bli med på laget til Neymar. Gatefotball treffer svært bredt, sier Busæt.

Tobias Brandal Busæt setter verdensrekor i fottballtriks

Tobias Brandal Busæt

Foto: Privat

«Gatefotball» omfatter fotballrelaterte idretter som ikke er organisert på samme måte som vanlig fotball eller futsal (innefotball). Det kan være triksing, fotballtennis eller ulike former for fotballspilling – eller «løkkefotball» som det ofte kalles.

Avhengig av sponsorer

Siden sporten ikke er veldig organisert, er det opp til hver enkelt spiller å skaffe seg inntekter gjennom sosiale medier og sponsorer.

Da er det veldig kult at Neymar og store merkevarer bidrar til å fremme talenter, sier Busæt.

Selv kom han nettopp hjem fra en gatefotballturnering i Berlin. Der vant Off-pitch sitt lag hele greia. Laget er dermed kvalifisert til «superfinale» i Riga 8. juni.