NRK Meny
Normal

Sikter mot VM-moro på hjemmebane

Nedturene har stått i kø for Lene Byberg etter VM-sølvet i 2009. Nå sikter rogalandssyklisten mot VM-moro på hjemmebane.

Lene Byberg

Lene Byberg vil gjerne gjøre det godt under VM i terrengsykling på Lillehammer i august.

Foto: WAYNE DROUGHT / AP

Med sveitseren Nicolas Siegenthaler som ny trener og tett samarbeid med landslagssjef i terrengsykling, Eddy Storsæter Knudsen, har 31-åringen fått tilbake gnisten.

– Det er mange ting som gjør at jeg har fått motivasjonen tilbake. Jeg er på god gang igjen nå som kroppen fungerer. I 2010 brakk jeg et bein i leggen, og i 2012 brakk jeg håndleddet. Foruten fjoråret er det lenge siden jeg har fått fullført en sesong, men da hadde jeg ekstremt lite treningsgrunnlag, sier Byberg til NTB.

Les også: Sesongen er over

Les også: Lene Byberg endelig friskmeldt

– Jeg vet at jeg har progresjon. Jeg trivdes på sykkelen i fjor, selv om jeg ikke var på toppnivå. Jeg har syklet i 15 år og har vært 15 ganger på podiet i verdenscupen. Jeg vet hva som kreves, sier Sandnes-syklisten.

Lene Byberg

31-år gamle Lene Byberg har opplevd mange nedturer etter VM-sølvet i 2009.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Gamle takter

Hun står med en verdenscupseier. Om halvannen uke venter verdenscupåpningen i Sør-Afrika. Nylig ble Byberg nummer sju i et ritt på Kypros.

– Jeg følte at det smakte litt av gamle takter, for det var med mange gode utøvere. Det er kjekt. Jeg er i en form som gjør at jeg er med og fighter igjen, sier Byberg.

Hun roser det nye treningsregimet.

– Jeg trengte noe nytt, en annen type stimuli. Jeg sto litt fast etter 15 år. Jeg har alltid vært glad i allsidig trening, ikke bare sitte på sykkelen, sier Byberg.

Les også: Fra VM-sølv til fiasko-sesong

Les også: Byberg gir seg for i år

I fjor skulle hun kombinere terrengsyklingen med jobb og studier. Jobbiten har hun kuttet ut, men hun har fortsatt en hektisk hverdag med pedaltråkking og pensumlesing.

Mye stang ut

I månedsskiftet august/september arrangeres VM i terrengsykling i Lillehammer.

– Målet er få til det beste rittet for hele sesongen, men resultatmessig må jeg svare litt kjedelig og si topp ti. Jeg må se hvordan formen utvikler seg. Jeg har ikke prestert i verdenstoppen på fem år, men har en god følelse. Ut fra tidligere resultater kan man si medalje eller topp fem, men de siste årene har det vært mye stang ut, sier Byberg.

Gunn-Rita Dahle Flesjå

VM på Lillehammer blir samtidig trolig karriereslutt for medaljegrossisten Gunn Rita Dahle Flesjå.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

VM blir samtidig trolig karriereslutt for medaljegrossisten Gunn Rita Dahle Flesjå.

Hun står med OL-gull, 16 seirer i EM og VM og har hele 26 enkeltseirer i verdenscupen.

– Hun er bedre forberedt i år etter en oppkjøring uten sykdom. Det er fantastisk å avslutte på hjemmebane, om det blir utfallet, sier landslagssjef Knudsen.