Her passerer lekteren Valhall-feltet

En hundre meters førerløs lekter satte kursen mot Valhall-feltet, men passerte uten problemer. Det er nå kontroll på lekteren, og faren er over.

Lekter passerer Valhall

Det var lenge fare for at lekteren skulle treffe plattformer i Nordsjøen. Her passerer den Valhall.

Foto: Reidar Waldeland/BP

– De har nå fått kontroll på lekteren som var i driv, sier pressekontakt i Petroleumstilsynet, Eileen O'Connell Brundtland.

Lekteren drev lenge fritt, og klokken 14 var det fremdeles fare for at lekteren kunne treffe plattformer på Ekofisk og Eldfisk-feltet.

– De har fått koblet på et slep, så da kan vi si at faren er over, sier Brundtland klokken 14:30.

Lettelse hos BP

– Det var nære på. Vi er veldig lettet. Dette har vært nervepirrende, sier Jan Erik Geirmo, pressetalsmann i BP Norge.

BP er operatør for Valhall-feltet, og det var lenge fare for at den 110 meter lange og 30 meter brede lekteren «Eide Barge 33» kunne treffe Valhall-plattformen. Den var lenge på full fart rett mot oljeplattformene, men passerte til slutt cirka en kilometer fra oljefeltet Valhall. Eldfisk-feltet, nord for Valhall ble også evakuert.

Klokka 12.35 bekrefter Geirmo til NRK at lekteren passerte de åtte plattformene på Valhall-feltet med under tusen meters klaring.

– Vi begynte å ane at det kunne gå godt da vi så vinkelen, men turde ikke å juble før vi så at den var passert, sier Geirmo.

Han forteller at det var 15 personer igjen på plattformen idet lekteren passerte.

– Vi håper nå at lekteren heller ikke vil bli til fare for andre, sier han.

En hundre meters førerløs lekter satte kursen mot Valhall-feltet, men passerte uten problemer.

LEKTEREN PASSERTE: Jan Erik Geirmo, pressetalsmann i BP, er glad for at lekteren passerte Valhall. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Situasjonen er avklart

Hovedredningssentralen bekreftet klokka 12.50 at det ikke var noen plattformer i drivbanen til lekteren.

– Situasjonen i Nordsjøen er nå avklart. Nå er det ingen fare for sammenstøt med noe som helst i overskuelig framtid, sa Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge klokken 12:50.

Da mente de at det heller ikke var fare for sammenstøt med plattformene på Eldfisk-feltet, der 145 personer ble evakuert på grunn av kollisjonsfare.

– Slik som vær og vind er nå er det ingen fare for sammenstøt med noe som helst, sa Andersen.

På det tidspunktet var det ikke kontroll på lekteren.

– Det er tre fartøyer som gjør intense forsøk på å få kontroll over den drivende lekteren, sier han.

Var fare for store oljeutslipp

Det er fare for store skader og store oljeutslipp dersom lekteren treffer en eller flere av installasjonene.

– Vi risikerer store utslipp som ikke er mulige å rydde opp. Nofo (Norsk oljevernforening for operatørselskap) er varslet, men det er så dårlig vær, så de vil ikke rekke å komme tidsnok og utstyr vil ikke bli kunne satt ut på grunn av værforholdet. Det blåser kraftig, store bølger og dårlig sikt, sa Geirmo i BP Norge.

Valhall-feltet produserer olje for 50.000 fat daglig. Med en oljepris på 36 dollar blir det nesten 16 millioner kroner daglig.