Hopp til innhold

Drivende lekter førte til evakuering i Nordsjøen

En hundre meter lang ubemannet lekter slet seg, og drev mot plattformernepå norsk sokkel i Nordsjøen. BP Norge og ConocoPhillips har evakuert tilsammen 380 ansatte.

BP Norge

De ansatte om bord på Valhall-plattformene blir evakuert. En stor lekter driver mot området. (arkiv)

Foto: BP Norge

– Lekteren driver nå rett mot feltsenteret, så situasjonen har blitt mye forverret for oss. Vi har stengt ned produksjonen og vi skal totalavmanne Valhall. Det skal ikke være noen igjen, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge.

Klokka 12 er de siste personene, en beredskapsledelse på 15-19 personer, i ferd med å forlate Valhall-feltet.

– De forteller at lekteren nå er innenfor synsvidde. Det er en veldig stor lekter med en stor bygning, sier Geirmo.

Den 110 meter lange og 30 meter brede lekteren «Eide Barge 33» driver i Nordsjøen, i retning Valhall. 150 av de 235 ansatte ble evakuert i natt, og nå skal BP totalevakuere feltet. ConocoPhillips har stengt ned produksjonen på to felt, og evakuert 145 arbeidere fra Eldfisk-senteret på Ekofisk, nord for Valhall.

En hundre meter lang ubemannet lekter har slitt seg og driver mot Valhall- og Eldfisk-feltet i Nordsjøen. BP Norge og ConocoPhillips har evakuert tilsammen 300 ansatte.

LEKTEREN ER INNEN SYNSVIDDE: BPs pressetalsmann Jan Erik Geirmo. Foto: Anders Fehn/NRK.

Prøver å stanse lekteren

– Arbeidet foregår med tre båter som prøver å endre kurs på lekteren, dersom den har kurs mot faste installasjoner. Bak på lekteren er det rigga en reservesleper. Den prøver å fiske opp en forløper til den, alternativ to er å prøve å fiske opp selve slepeskredet som er i front på lekteren, og som henger i sjøen og er inntakt, sier adminitrasjonssjef Kjartan Mehammer i Eide Marine, som eier lekteren.

En løsning det tidlig ble snakket om for å stranse lektern var ved å skyte over en line med harpun, men dette har ikke vært mulig.

– De har ikke det nødvendige utstyret til å skyte over line for å hekte den. Det er et spesialfartøy rekvirert, men det vil ta tre-fire timer før de vil kunne få en person og en line ombord, sier Geirmo.

Kan treffe Valhall klokka 13

Lekteren er nå ca 25 kilometer unna Valhall-feltet.

Valhall

Valhall-feltet ligger helt sør på norsk sokkel.

Foto: Norsk Oljemuseum

– Avhengig av fart og hvilke innretningern den treffer vil det få forskjellig utfall. Det er meget uheldig, og konsekvensene vet vi ikke. Det kan få store konsekvenser. Vi håper Eide Marine klarer å få tatt lekteren under slep, sier Geirmo.

Nå forbereder han seg på at den store, ubemannede lekteren kan treffe Valhall-feltet i 13-tiden.

– Da er alt gjort. Total avbemanning, alle sikkerhetssystemer aktivert og en forsvarlig nedstenging av produksjonsinnretningen. Vi rømmer feltet, sier Geirmo.

– Frykter store oljeutslipp

Valhall-feltet produserer olje for 50.000 fat daglig. Med en oljepris på 36 dollar blir det nesten 16 millioner kroner daglig.

Det kan bli store oljeutslipp dersom lekteren treffer, men det avhenger av hvor.

– Vi har tatt våre forholdsregler. Vi er forberedt på at det kan komme et sammenstøt. Nofo (Norsk oljevernforening for operatørselskap) er varslet, men det er så dårlig vær, så de vil ikke rekke å komme tidsnok og utstyr vil ikke bli kunne satt ut på grunn av værforholdet. Det blåser kraftig, store bølger og dårlig sikt, sier Geirmo i BP Norge.

– Lekteren driver nå rett mot feltsenteret, så situasjonen har blitt mye forverret for oss, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge til NRK klokka 10.
– Vi har stengt ned produksjonen og vi skal totalavmanne Valhall. Det skal ikke være noen igjen. De 71 som vi har igjen nå flys til Ekofisk-feltet, sier han.

EVAKUERER VALHALL: Klokka 10 har PB besluttet å totalevakuere Valhall-feltet. Foto: Anders Fehn/NRK.

Hundre meter lang og 30 meter bred

Klokka 21 i går kveld fikk BP melding om at en stor lekter hadde slitt seg og drev nordover mot de åtte plattformene på Valhall-feltet, lengst sør på norsk sokkel i Nordsjøen.

Etter at selskapet fikk meldinga satte de i gang beredskapsteamet offshore og på land.

– Etter flere vurderinger startet vi evakueringen. Det første helikopteret var framme på Valhall ca. 02.45. Siden det har fire helikoptre gått i skytteltrafikk, sa pressetalsmann Per Ivar Hansen i BP tidlig torsdag.

I tillegg til BPs plattformer blir også en av Maersk Drillings rigger evakuert.

Eide Barge 33

Lekteren «Eide Barge 33» driver mot Valhall-feltet. (arkiv)

Foto: Eide Marine Engineering

Dårlig vær i området

I natt var det storm flere steder i Nordsjøen. Det er fortsatt sterk vind i området.

– Nå er det stiv til sterk kuling på Valhall-feltet. Det blåser 17-18 meter per sekund. Det er ganske mye, men ikke ekstremt mye vind. I formiddag skal det løye til 15 meter i sekundet, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe klokka 09.