NRK Meny
Normal

Rundt 500 mink avlivet hos bonde i Klepp

Mellom 400 og 500 mink skal være avlivet hos pelsbonde Ingvar Kjell Bjorland etter at Mattilsynet aksjonerte i går. Klepp-bonden legger seg langflat.

Minkbonden som er anmeldt for flere alvorlige brudd på dyrevelferden beklager. 74 dyr ble avlivet da Mattilsynet aksjonerte i går. – Jeg hadde ikke god nok kontroll, sier han.

VIDEO: Ingvar Kjell Bjorland driver minkoppdrett i Klepp i Rogaland. I går fant Mattilsynet mange skadde dyr i det ene fjøset hans.

– Jeg beklager dette veldig og er så lei meg. Det skulle ikke skje. Jeg har ikke hatt god nok kontroll, sier Ingvar Kjell Bjorland.

Tirsdag aksjonerte Mattilsynet mot gården hans. De avdekket flere alvorlige brudd på dyrevelferden og beordret avlivning. De første rapportene oppga at 74 dyr måtte avlives, men onsdag skriver Aftenbladet at det dreier seg om mellom 400 og 500 dyr.

Mattilsynet anmeldte forholdet. Også Norges Pelsdyralslag valgte i dag å melde bonden til politiet.

Hadde sykeavdeling på gården

Ifølge Bjorland ble dyrene funnet i et hus der han har hatt en avdeling for syke dyr.

– I stedet for å avlive dyrene som blir skadet, har vi prøvd å behandle dem med sårspray eller antibiotika, men noen av dyrene har hatt for store skader, og burde ha blitt avlivet, sier han.

Gården til Ingvar Kjell Bjorland

Minkbonde Ingvar Kjell Bjorland utvidet nylig gården med to nye fjøs. Han sier det er litt av grunnen til at flere mink ble flyttet for seint, og at flere dermed ble skadet.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Mattilsynet fant hovedsakelig unge dyr som var skadet. Skadene var stort sett sår etter bitt dyra har påført hverandre. Ole Aamodt, sjef i seksjonen for planter og dyr i Mattilsynet, sa i går at funnene på gården i Klepp er alvorlige.

– Vi har hatt en for høy terskel for å prøve å behandle syke dyr, og satt inn for mange. Det førte også til at vi mistet kontrollen, sier Bjorland.

Han avviser at redningsforsøkene var økonomisk motivert.

– Det går mer på at instinktet har vært å behandle et dyr som er sykt. Et skinn som det er for store skader på, blir ofte ødelagt i prosessen videre uansett, så det har lite med økonomi å gjøre, sier han.

Utvidet nettopp gården

Mattilsynet gjennomfører jevnlig tilsyn av pelsdyrfarmer i Norge. De er hvert år innom minst 75 prosent av pelsdyrfarmene i Norge. Tilsynene er ofte lagt til denne tiden av året.

Totalt var det 30.000 mink på farmen til Ingvar Kjell Bjorland, som nylig økte antallet, og størrelsen på gården.

– Vi kom uheldig i gang med to nye haller, og det er stort sett der skadene har oppstått. Forsinkede vareleveranser førte til at det var en del dyr som ble for seint flyttet ut. Det er grunnen til at det var flere skader enn normalt, sier han.

– Nå prøver jeg å rydde opp så godt som mulig, og jeg er veldig lei meg for at jeg ikke hadde bedre kontroll, sier Bjorland.

Pelsdyrfarm Klepp

Det er 30.000 mink på gården til Ingvar Kjell Bjorland i Klepp.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK