NRK Meny
Normal

Legger press på regjeringen

LOs klare krav er at permitteringsreglene bør endres. LO-leder Gerd Kristiansen besøkte i dag leverandørbedriften Bilfinger, for å se hvordan situasjonen er i Rogaland for tiden.

Gerd Kristiansen og Roger Morten Berg Hansen

LO-leder Gerd Kristiansen er imponert over at selskapet Bilfinger er positive til tross for vanskelige tider. Klubbleder i Bilfinger Roger Morten Berg Hansen håper å få utvidet permitteringsreglene.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– I en tid hvor vi allerede har 250 permitterte, så kan dette bety at vi må nedbemanne ytterligere, sier Tove Tyberø, administrerende direktør i Bilfinger industri.

Selskapet mistet nylig en rammeavtale de hadde med BP som gikk på isolasjon, overflatebehandling og stillastjenester.

– Dette er en avtale som vi har hatt med BP siden slutten av 80-tallet, sier Tyberø.

Vil beholde kompetansen

I dag har firmaet 150 medarbeidere som er knyttet til denne avtalen. Disse kan nå risikere å bli permitterte eller oppsagt. Tyberø hadde én ting å si til LO-leder Gerd Kristiansen i dag.

– Det er å se på permitteringsreglene. Vi har mange som er permitterte, og hvor de 30 ukene går ut nå i vår. Vi ser for oss er at en del av disse kan brukes i høyaktivitetsperioder utover høsten, sier hun.

– Ved å forlenge permitteringen kan vi beholde kompetansen i bedriften, legger hun til.

Lo-lederen lot seg imponere på sitt besøk i Bilfinger.

– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at selskapet er positive til tross for at de må nedbemanne. De har mulighet til å utdanne egne folk, og slik har Bilfinger tatt på seg et viktig samfunnsoppdrag, sier Kristiansen.

Hva tenker du om den stemningen som er her i Rogaland?

– Jeg skjønner de opplever dette som kritisk. Det å sette folk på porten uten arbeid er noe av det verste en bedriftseier kan gjøre, sier hun.

Ønsker 52 uker permittering

Kristiansen er enig i at permitteringsreglene må endres, noe hun tror vil skje etter hvert.

– Jeg mener at myndighetene må gå inn med mer målrettede tiltak i regionen. Vi har presset på for å endre permitteringsreglene, 30 uker er for lite til å gi bedriftsintern opplæring. Når både arbeidsgiver og arbeidstaker ber om det samme, må myndighetene snart gi etter, sier Kristiansen.

Hun legger til at det er viktig å ikke snakke ned oljenæringen, og har troen på at næringen blir en viktig inntektskilde for staten også i fremtiden.

– Oljenæringen kommer ikke til å nå de samme høydene som tidligere, og vi skal omstille oss. Men det kommer ikke til å gå i den farten som mange ser for seg.

Klubbleder i Bilfinger Roger Morten Berg Hansen er enig.

– Det nytter ikke å pøse folk ut i arbeidsledighet. Slik det er nå ser det ikke ut til at myndighetene har noen gode planer for dem som går arbeidsledige, sier Berg Hansen.

– Jeg mener at vi burde hatt 52 uker permittering, og helst i morgen, slik at de arbeidsledige får tid til å utdanne seg og omstille seg, legger han til.