Normal

Karmøy må ta ansvar for legemangel

Det er uheldig når fastlegestillinger står ubesatt lenge, mener fylkeslegen. I Karmøy mangler en femtedel av fastlegene.

Legesenter på Karmøy

Det er uheldig når fastlegestillinger står ubesatt lenge, mener fylkeslegen. I Karmøy mangler en femtedel av fastlegene.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Det er kommunens eget ansvar å fylle fastlegestillingene. Klarer de ikke det, må de melde fra til oss. Det har de ikke gjort, sier fylkeslege i Rogaland, Pål Iden.

Pål Iden

Fylkeslege i Rogaland, Pål Iden, sier det er Karmøy kommunes eget ansvar å fylle fastlegestillingene.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Det er ikke første gang Karmøy opplever lege-krise. I 2000 gjorde de om på systemet, og legene måtte betale for etableringen selv. Det førte til lege-flukt fra kommunen.

Les også: Her vil ingen jobbe som fastlege

– Det ble nok for dyrt, særlig for unge leger, å etablere seg, sier leder i Legeforeningen i Rogaland, Jan Robert Johannessen. Han er svært bekymret for situasjonen.

Mange legekriser

Fra 2000 til 2007 ble det kun rekruttert en fastlege til Karmøy. I årene etter har det vært en i året. Både i 2008 og 2011 sto kommunen uten nok fastleger til befolkningen. Nå lover helse- og sosialsjef Nora Olsen-Sund å ta grep.

Nora Olsen-Sund

Helse- og sosialsjef Nora Olsen-Sund ønsker seg flere søkere til fastlegestillingene i Karmøy.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Vi må se på hele strukturen, og kanskje prøve å samle fastlegene litt mer. Mange av kontorene er små, og leger vil ofte jobbe i større miljø, sier hun.

Har gjort noe

I 2011 etablerte Karmøy et legesenter med kommunalt ansatte leger, for å få flere leger til kommunen.

– Et godt grep, men det har nok ikke gitt den effekten kommunen håpet på, sier leder i Legeforeningen i Rogaland, Jan Robert Johannessen.

Haugesund har 34 fastlege-hjemler. Karmøy har kun 25, med langt flere innbyggere.

– Det er vel det vi har fått til. Det nytter ikke med flere hjemler når vi ikke får søkere til dem, sier Olsen-Sund.