Hopp til innhold

Lege advarer folk mot å bruke pulsklokke

– Pulsklokker gjør mange usikre på helsen sin. Flere blir så engstelige at vi må henvise dem til hjertespesialist, sier fastlege Kåre Reiten.

Flere og flere trener med pulsklokke. Fastlege Kåre Reiten opplever stor pågang av engstelige mosjonister, som blir forvirret av det pulsklokkene viser under trening. Han anbefaler

SE VIDEO: - Jeg har trent med pulsklokke ganske lenge. Det er motiverende å se hvor pulsen ligger under treningen, sier Kari Holm.

På Elixia i Stavanger sentrum treffer NRK flere som bruker pulsklokke.

– Jeg har trent med pulsklokke ganske lenge. Det er motiverende å se hvor pulsen ligger under treningen, sier Kari Holm.

Olaug Egeland bruker også pulsklokken aktivt under spinningtimen hun er på.

– Jeg skrur den på når jeg begynner treningen og så ser jeg på tallene etterpå. Jeg ser på kaloriene og hva som var gjennomsnittspulsen min, sier Egeland.

Har du lært noe mer om deg selv etter at du begynte med pulsklokke?

– Haha, nei, jeg har vel egentlig ikke, sier hun og ler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Lege Kåre Reiten måler pulsen til en pasient

Kåre Reiten måler pulsen på en pasient. Han er bekymret for at mange andre har tatt i bruk pulsklokke istedenfor å telle pulsslagene ved å legge peke- og langfingeren på hovedpulsåren på halsen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

Pulsklokker fører til bekymring

Kåre Reiten måler pulsen på gamlemåten når har tar sin ukentlige joggetur rundt Stokkavatnet i Stavanger. Han er bekymret for at mange andre har tatt i bruk pulsklokke istedenfor å telle pulsslagene ved å legge peke- og langfingeren på hovedpulsåren på halsen.

– Jeg har inntrykk av at halve Stavanger har fått seg pulsklokke. Det har ført til mye ekstraarbeid for oss i helsevesenet, sier Reiten.

Fastlegen forteller at stadig flere mosjonister tar kontakt etter å ha blitt urolige over målingene fra egen pulsklokke.

– De blir usikre på om hjertet deres er friskt nok. Flere blir så engstelige at vi må henvise dem til hjertespesialist, sier Reiten.

– Mosjonister trenger ikke pulsklokke

Fastlegen mener folk heller bør tenke på at hvis pulsen faller raskt etter fysisk aktivitet, så betyr det at du er i god form.

– De som trener to-tre ganger i uken har ikke noe behov for å bruke en pulsklokke. Den fører oftere til bekymring enn den fører til glede, sier han.

Reiten forteller at de fleste som har registrert «noe galt» med hjelp av pulsklokken, sjeldent feiler noe som helst.