Lastebøya vellykket på plass i Vats

Lastebøyen til Statfjord C er klar til opphugging.

Statfjord C ankommer Vats

Lastebøya brukte omkring fire dager på ferden fra Nordsjøen til Vats.

Foto: Eva Sleire / Statoil

Statoils 181 meter høye lastebøye fra Statfjord C-feltet, kom onsdag kveld inn til Vats hvor den nå står ankret opp i Yrkjefjorden.

Om kort tid skal lastebøyen hugges opp på AF Decoms anlegg, men først skal det brukes ti dager på å fjerne farlig avfall ombord.

– Vi har gjort en omfattende kartlegging av det farlige avfallet som er ombord, og det er egentlig ganske begrensede mengder av det. Det vil bli ivaretatt på en sikker og trygg måte. Når vi har fjernet det farlige avfallet ombord så vil vil den bli tatt inn på anlegget i Vats og bli hogd opp over kai, sier prosjektleder i Statoil, Thor Erling Haug.

Artikkelen fortsetter under bildet

Statfjord C slepes på plass i Vats

Statfjord C ble torsdag slept til Vats hvor den skal hugges opp.

Foto: Eva Sleire / Statoil

Vil bruke kompetansen videre

Lastebøya veier 8.000 tonn, og har brukt omkring fire dager på ferden fra Nordsjøen.

Fjerning og opphugging av lastebøyen fra Statfjord C er generalprøven for mange av fjerningsprosjektene på norsk sokkel de neste årene.

– På en måte er dette en generalprøve, og sånn sett er vi veldig fornøyde med at det har gått så bra, og akkurat som planlagt så langt. Vi har nå bygd oss opp kompetanse som vi vil bruke videre i prosjektene som måtte komme fremover, sier Haug.

Statoil har ennå ikke fjernet hele plattformer fra noen felt, men dette blir den tredje lastebøyen de fjerner fra Statfjord feltsenter.

Selskapets eldste plattform, Statfjord A, skulle egentlig stenges ned i år, men har fått forlenget levetid frem til 2016.