NRK Meny
Normal

Lastebilsjåfører risikerer saftige bøter

Tusenvis norske lastebileiere risikerer å få en sur regning i posten fordi de ikke har fått på plass bombrikke i bilene.

Bomstasjon

Alle lastebiler må nå kjøre i dette feltet når de skal gjennom bomstasjonene – og det bør blinke grønt.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

De nye reglene trådte i kraft ved årsskiftet. Nå må alle tyngre kjøretøy over 3,5 tonn ha bombrikke i vinduet. Kravene gjelder for næringskjøretøy – biler som er registrert på privatpersoner og som brukes privat, omfattes ikke av påbudet.

Med det nye kravet håper Vegvesenet at færre sniker gjennom bomstasjonene.

– Spesielt utenlandske nyttekjøretøy kjører mye gratis og gjør ikke opp for seg i de mange bomringene rundt om i landet. Så for at det skal bli like konkurransevilkår, blir det nå krav om brikke, sier Dag Folkestad, leder for Vegvesenets kjøretøyseksjon i Sør-Rogaland.

Tusenvis mangler brikke

I løpet av desember har hele 45.000 lastebileiere fått seg brikke på grunn av påbudet, men Vegvesenet har grunn til å tro at noen tusen biler ennå kjører uten.

Og disse risikerer saftige bøter. Kjøretøy uten gyldig brikke vil få en bot på 8.000 kroner, og betaler du ikke innen tre uker, så øker den til 12.000. Og skjer det flere ganger innen to år at du ikke klarer fristen, vil boten øke til 16.000 – som igjen vil øke med 50 prosent hvis du ikke klarer å betale dette innen tre uker.

– Sniking er et stort problem

Leder i Norges Lastebileier-Forbund, Geir Mo, håper de nye reglene vil få en slutt på bompengesnikingen en gang for alle.

– Det er et stort problem, og det er et voksende problem, for bomtakstene går opp og utgjør en stadig større del av transportkostnadene. Så de aktørene som ikke betaler bompenger kan tilby en mye bedre pris enn de som betaler, sier han.