NRK Meny
Normal

Russerne lar seg ikke skremme av sanksjoner

Russiske oljeselskaper møter mannsterke opp når det er snakk om olje og muligheter i Norge.

Russiske Lukoil stiller ut på oljemessen ONS 2014

Lukoil er bare et av de russiske selskapene som har tatt turen over grensa. Gazprom og Gazprom Neft er på plass for å knytte kontakter.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Både Gazprom, Lukoil og Gazprom Neft har tatt turen til Norge for å knytte kontakter med resten av oljebransjen denne uka. Selv om sanksjonene som ble vedtatt i midten av august nå begynner å gjøre seg gjeldende mer og mer, er det ingen tvil om at russerne gjerne vil være med på leken.

Et sterkt signal mener sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank.

– Det viser jo at kompetansen og teknologien som er bygd opp her og i dette miljøet er viktig for russerne. De trenger teknologien for å bygge ut sine oljefelt, sier Knudsen.

– Vi må fortsette å snakke sammen

En rundtur på oljemessen ONS byr på neonlys og glorete farger, og blant Statoils rosa og Shells gule logo finner man også russiske Lukoils. Men de russiske oljeansatte vegrer seg for å snakke med media, det er mer interessant å snakke med dem som vil samarbeide både her hjemme, og i Russland.

Men bare det at de kommer er bra, synes også Tina Bru i Stortingets energi- og miljøkomite.

– Det viser at det er viktig å fortsette og snakke sammen. Det at de velger å være her gjennom Gazprom blant annet viser jo hvor viktig dette er for de.

Men fullt så viktig var det ikke for alle, viseenergiminister Kirill Molodtsov skulle egentlig komme til årets messe, men meldte avbud i siste liten. Likevel er russernes tilstedeværelse god, sier statsråd for olje og energi i Norge, Tord Lien.

– De restriktive tiltakene vi har bestemt oss for å delta i, opplever jeg har stor oppslutning i industrien. Men jeg tror vi må være ærlige nok å si at samhandelen mellom norske og russiske kunder vil bli mer krevende, sier Lien.

– Vil det bli restriksjoner for de russiske oljeselskapene som er i Norge?

– De restriktive tiltakene gjelder kun aktivitet i Russland.

Bare en liten del

I dag er det en liten del av norsk oljeindustri som er direkte knyttet opp mot Russland, og eksporten ligger på mellom fem til seks milliarder kroner i året.

Kyrre Knudsen er sjeføkonom i SR-bank

Kyrre Knudsen er sjeføkonom i SR-Bank

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Men det utgjør en liten andel, og vil derfor ha lite å si for bransjen som helhet, tror Knudsen i SR-Bank. Men, han understreker at det er de fremtidige muligheten som er spennende, og hvis de forsvinner begynner det å bli dårlig stemning.

Og når alt kommer til alt er det russerne som har mest godt av at sanksjonene avsluttes, tror Knudsen.

– Siden den direkte eksponeringen er forholdsvis liten så vil nok ikke de norske selskapene merke dette så fort, men det er nok viktigere for Russland som trenger blant annet norsk teknologi for å bygge ut felt, avslutter han.