Fred A. Ingebrigtsen lånte ut millionbeløp – uten betingelser

Den hovedtiltalte i innsidesaken forklarte i retten at han gjerne lånte ut millioner av kroner, uten å stille flere betingelser enn at han skulle ha pengene tilbake før årsskiftet. Flere av de medtiltalte skylder ham fremdeles tosifrede millioneløp.

Fred A. Ingebrigtsen og Toril Dale

Fred A. Ingebrigtsen sammen med sin medforsvarer Toril Dale. Påtalemyndigheten mener de tiltalte blant annet brukte innsideinformasjon til å kjøpe aksjer med penger lånt fra Ingebrigtsen. Selv hevder han at han ikke visste hva lånene han ga ble brukt til.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Birgitte Budal Løvlund

Birgitte Budal Løvlund.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Jeg sa til dem at de fikk ha kontrollen. Jeg er ikke veldig revisoranlagt, sa Fred Ingebrigtsen i retten torsdag, den samme Ingebrigtsen som dagen før forklarte at han hadde bygd opp en virksomhet verdt ti milliarder kroner.

Også torsdag var hovedtiltalte Ingebrigtsen på plass i vitneboksen i innsiderettssaken i Stavanger.

Etter å ha gitt avgitt fri forklaring og svart på spørsmål fra dommer Richard Saue onsdag, var det dagen etter aktor Birgitte Budal Løvlunds tur.

Har 89 mill. utestående – vil ikke kreve inn

Hun var blant annet opptatt av hva Ingebrigtsen visste om hva pengene han lånte til de medtiltalte skulle brukes til. Påtalemyndigheten mener de tiltalte blant annet brukte innsideinformasjon til å tjene maksimalt på askjer – kjøpt på Ingebrigtsens ordre og med hans penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fred A. Ingebrigtsens presentasjon i retten

Da Fred A. Ingebrigtsen forklarte seg i retten onsdag, hadde han forberedt en presentasjon på pc. 47-åringen brukte store deler av dagen på å fortelle om livet sitt helt fra han jobbet som truckfører i slutten av tenårene.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

I retten stilte aktor spørsmål om hva Ingebrigtsen visste og ikke visste om hva en lang rekke lån skulle brukes til. Ifølge Ingebrigtsen selv var den eneste betingelsen han stilte at pengene skulle tilbake før årsskiftet.

Overfor Budal Løvlund bekreftet Ingebrigtsen også at flere av de tiltalte skylder ham tosifrede millionbeløp. Penger han ikke har noen planer om å kreve inn.

– Nei, definitivt ikke, med mindre han skulle bli veldig rik, svarte Ingebrigtsen da aktor spurte om han har planer om å få igjen 43 millioner kroner hans 53 år gamle, medtiltalte forretningsforbindelse har lånt.

Ingebrigtsens svoger, som også er tiltalt, skylder ham 46 millioner.

Kunne tape 43 millioner

– Opp igjennom årene er det mange som har skyldt meg penger, sa Ingebrigtsen etter å ha bekreftet at han heller ikke kommer til å kreve at svogeren betaler.

Ingebrigtsens vaktmester lånte i 2006 penger av ham for å «geare» seg opp for 43 millioner kroner. Kjøpene av aksjer gjennom såkalte derivater, hvor størstedelen av betalingen skal skje på et senere tidspunkt, gjorde at han kunne tape langt større pengebeløp enn de få millionene hadde betalt inn.

– Hvis han hadde tapt i stedet for tjent, hvordan hadde forholdet mellom dere vært da? spurte aktor.

– Jeg har hjulpet mange

– Skal jeg svare slik du gjorde i innledningsforedraget, at det er et hypotetisk spørsmål? svarte Ingebrigtsen, men fortsatte:

– Jeg tror jeg har hjulpet mange, også når jeg ikke har hatt så mye å hjelpe med.

– En ting er hva du oppfatter som risiko i dag, når du har fasiten. Noe annet er hva du oppfatter som risiko da du ikke hadde fasiten, sa han også.

Flere nyheter fra Rogaland