NRK Meny
Normal

Lanserte ny Nokas-raner

Metkel Betews forsvarer lanserte i Nokas-retten i dag en dobbeltdraps-dømt Oslo-mann som nytt medlem av ranslaget - i steden for hans egen klient.

Metkel Betew
Foto: Erik Waage / NRK

Advokat Marius Dietrichson fortsatte i dag sin kamp for å overbevise juryen om at Metkel Betew ikke deltok under Nokas-ranet.

Dietrichson mener bevisene i saken bekrefter Betewes egen forklaring om at han trakk seg en uke før ranet. Men for at regnestykket skal gå opp, må i så fall en ny mann inn blant de syv som er avbildet inne i tellesentralen. Og den plassen vil Dietrichson gi til Oslo-mannen, som tidligere har vært inne som vitne i saken.

 

Marius Dietrichson
Foto: NRK

- Det kan ha vært ukjente med. Hva med NN (Oslo-mannens navn, red. anm.). Dette er en person som tilsynelatende er med på alt, sa Dietrichson om den dobbeltdraps-dømte Oslo-mannen som var venn av den avdøde torpedoen William Ellingsen, som igjen var en nær venn av David Toska og som tidlig deltok i ransplanleggingen.

Bindeledd

49-åringen ble i 1991 dømt til 21 års fengsel og fem års sikring for to parteringsdrap i Oslo. Mannen er nå sterkt redusert etter en alvorlig trafikkulykke, men denne ulykken skjedde etter Nokas-ranet.

49-åringen er av Nokas-tiltalte William Pettersen beskrevet som bindeleddet mellom seg selv og ransmiljøet på Østlandet, og i lagmannsretten er det mer enn antydet at Oslo-mannen var i Stavanger kort tid etter ranet for å hente utstyr og ransutbytte.

Men Metkel Betews forsvarer, Marius Dietrichson, gikk lenger enn det i sin prosedyre i formiddag.

- Er det noe jeg vet, er det at NN (Oslo-mannen, red. anm.) ikke bare mangler alibi for ransdagen. men han forsøkte i tillegg å lyve seg ut av en tur til Stavanger rett før ranet. Han satt her retten og løy, sa Dietrichson til juryen, og fortsatte:

- Med tanke på hva han er i stand til å gjøre; er det så utenkelig at han kan ha vært en av ranerne i tellesentralen?

- Betew snakker sant

Lanseringen av det alternative medlemmet av ranslaget er et ledd i Dietrichsons kamp for å overbevise juryen om at Metkel Betew selv befant seg i Oslo da ranet skjedde. Men uavhengig av om 49-åringen var med eller ikke, mener forsvareren at bevis og vitneutsagn i Nokas-saken peker mot at Betew snakker sant.

Sentralt i Marius Dietrichsons prosedyre var en gjennomgang av bildene fra overvåkningskameraene inne i Nokas-sentralen. Bildene viser syv ranere, og Dietrichson mener at bildene også viser at Betew ikke kan ha vært en av disse - slik aktoratet påstår.

Betew-forsvareren mener først og fremst at ingen av bildene viser en mørkhudet raner. I tillegg påpekte Dietrichson at raneren som aktoratet mener er Betew, ikke stemmer overens med klientens kroppsbygning.

- Den gampen der kan ikke være Betew, sa Dietrichson.

- Har alibi

I følge forsvareren har Betew dessuten alibi for to avgjørende tidspunkt; Betew var ikke med i ranskortesjen som dro fra Oslo lørdagen før ranet, men var tvert imot observert i hovedstaden av sin far etter at ransbilene hadde kjørt vestover.

I tillegg har en kamerat av Betew sagt at den Nokas-tiltalte 28-åringen trolig var hjemme hos ham i Oslo da ranet skjedde.

Dette er imidlertid et alibi som verken tingretten eller aktoratet festet lit til fordi kameraten er usikker, og fordi Betew satt lang tid i varetekt før han og kameraten kom på banen med dette alibiet.

Men alt i alt mener Marius Dietrichson at Betews forklaring stemmer med og er bekreftet av bevisene i saken.

Reiste under eget navn

Et ytterligere poeng for forsvareren var at Betew to uker etter ranet reiste til hjemlandet Eritrea under sitt eget navn, og at han var på vei tilbake til Norge etter kort tid da han ble arrestert. Pengene Betew da hadde på seg, kan heller ikke knyttes til Nokas-ranet.

Marius Dietrichson og Metkel Betews største "problem" er vitneutsagnet til en tidligere nær venn av Betew. Ifølge denne mannen skal Betew ha innrømmet at han deltok i ranet, og Betew skal også ha plassert to millioner Nokas-kroner hjemme hos denne mannen.

Dette nekter Betew for, og som under resten av rettssaken, forsøkte Marius Dietrichson også under sin prosedyre å svekke troverdigheten til denne mannen.