– Søkerne har ikke gitt opp oljeindustrien

Søkere til høyere utdanning bryr seg lite om oljenedgangen. Enkelte oljerelaterte fag ved Universitetet i Stavanger er vanskeligere å komme inn på i år enn i fjor.

SLEIPNER SLEIPNER

Oljeindustrien frister fortsatt – til tross for nedgangen i bransjen. Her jobbes det på Sleipner-plattformen i Nordsjøen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Selv om søkingen til enkelte petroleumsrettede studier ved Universitetet i Stavanger (UiS) gikk ned i år, er det fortsatt vanskelig å komme inn på de oljerelaterte fagene. Det viser opptakstallene til høyere utdanning fra Samordna Opptak.

Studiet som krever den høyeste poengsummen er nemlig femårig masterstudie i industriell økonomi med retning petroleum (se tabell).

– Dette studiet er fortsatt veldig populært, og faktisk vanskeligere å komme inn på enn i fjor, sier Susanna King, markeds- og kommunikasjonsrådgiver ved UiS, til NRK.

Hele åtte av de ti studiene med høyest karakterkrav ved UiS, er teknologiske.

– Det er fortsatt flere søkere enn plasser til alle petroleumsutdanningene, så søkerne har ikke gitt opp oljeindustrien, sier King.

Lange ventelister på sykepleien

Men selv om det er vanskeligst å komme inn på oljefagene, er bachelorstudiet i sykepleier det mest populære studiet ved UiS i år.

Hele 644 har søkt på sykepleierstudiet, men bare 240 får studieplass. Det betyr at 404 søkere ikke får plass i denne omgang. Disse må vente til 29. juli – da får de svar på om noen har takket nei til studieplassen sin.

Det nest mest populære studiet ved UiS er bachelorstudiet i Økonomi og administrasjon. Her har 503 personer søkt på 125 plasser.

– Disse studiene har lange ventelister, sier King.

Økonomi vanskeligst ved HSH

Ved Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) er det vanskeligst å komme inn på Økonomi og administrasjon på deltid, og Maritim utdanning. Her er poenggrensene høyest. Ellers har sykepleierutdanningene ved HSH høyere poenggrense enn før.

Det er totalt i sendt ut om lag 15.850 tilbud om studieplasser i Norge, det vil si omtrent som i fjor.

Her må du ha best karakterer ved UiS

Studium

Poenggrense

Studieplasser

1.

Industriell økonomi, petroleum, femårig master

60,1

15

2.

Industriell økonomi, andre linjer, femårig master

56,3

13

3.

Rettsvitenskap, bachelor

53,6

35

4.

Konstruksjoner og materialer, master

53,6

15

5.

Petroleumsteknologi, femårig master

53,2

43

6.

Økonomi og administrasjon, master

52,3

30

7.

Offshoreteknologi, master

52,3

15

8.

Byggingeniør, bachelor

52

45

9.

Informasjonsteknologi, master

51,8

10

10.

Maskiningeniør, bachelor

50

40