NRK Meny
Normal

Lang ventetid på kreftprøver

Flere universitetssykehus i Norge sliter med for lang ventetid på kreftprøver. Ved Stavanger universitetssykehus kan prøvene bli liggende seks til åtte uker.

Kreft (illustrasjonsbilde)

Norske sykehus får tilbakemeldinger fra pasienter som er misfornøyde med den lange ventetiden.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Utfordringen er pasienter hvor kreft bare er en av mulighetene, eller er lite sannsynlig, sier fagdirektør ved Stavanger Universitetssykehus Sverre Uhlving.

Sykehuset han jobber på er ett av flere i landet som sliter med lang ventetid på kreftprøver.

Noen står i kø med kreft

Sykehuset må prioritere hvem som skal komme først i køen, dermed havner pasientene med liten sannsynlighet for kreft lenger bak.

– Dermed er det mange pasienter som må vente lenge, sier fagdirektør ved Stavanger Universitetssykehus Sverre Uhlving.

Han understreker at der kreft er sannsynlig vil pasienten få øyeblikkelig hjelp.

–For dem som venter lengst, eller er lavest prioritert, er ventetiden seks til åtte uker.

Det kan være tilfeller i denne gruppen som har kreft, og Uhlving sier at det derfor er svært uheldig med den lange ventetiden.

Manglende kapasitet

Han forteller videre at pasienter i den lavprioriterte gruppen, som viser seg å ha kreft, er svært misfornøyde med den lange ventetiden.

Det er manglende kapasitet som er årsaken til de lange ventetidene på SUS. Patologien har ikke vært prioritert, men Ulhving mener dette er på endringens vei.

–Vi har begynt å prioritere patologien det siste året. De har fått to nye legestillinger, og få enda to nye ansatte før sommeren. Fra høsten vil vi ha bedre kapasitet på patologi enn det vi har i dag, sier han