Hopp til innhold

Landstreffet i Kongeparken er avlyst – usikkerhet om tilbakebetaling av billetter

KONGEPARKEN (NRK): 14.500 russ har kjøpt billett til Landstreff Stavanger. Nå er det avlyst. Foreløpig vet ikke arrangøren hvordan billettene skal tilbakebetales.

Russen inntar Kongeparken

Landstreff Stavanger er avlyst. Det samme er landstreffene på Lillehammer og i Oslo. Landstreff Fredriksten i Halden er utsatt på ubestemt tid.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hvert år kommer tusenvis av russ fra hele landet til Gjesdal i Rogaland for å feire at 13 år på skolen er over. I år skulle treffet bli arrangert for 34. gang.

Nå er det avlyst, bekrefter pressekontakt Aasmund Lund til NRK.

Foreløpig er det usikkert hvordan russen blir kompensert for billettene de har kjøpt. På nettsiden sin opplyser arrangøren at de vil kontakte de berørte på mandag.

Aasmund Lund

Pressekontakt Aasmund Lund bekrefter at det ikke blir arrangert landstreff i Kongeparken i år.

Foto: Erik Waage

– Dette er noe vi jobber med nå. Vi vil komme tilbake så fort vi vet noe. Men akkurat nå vet vi ikke hvordan vi skal løse dette, sier Lund.

Har brukt mye penger på Landstreffet allerede

Lund Gruppen som står bak arrangementet, har allerede permittert over 100 ansatte. I tillegg er all aktivitet i selskapet stengt ned. Ingen penger kommer inn, og de vet ikke når driften starter opp igjen.

Familieparken Kongeparken, hvor Landstreff Stavanger blir arrangert, har for øvrig utsatt sesongåpningen. Opprinnelig skulle parken åpnet 4. april.

Russetreff

Det blir ingen russeklemmer i Kongeparken i 2020.

Foto: Erik Waage

– Vi jobber nå opp mot bankene våre om hvordan vi kan sikre likviditeten vår, for våre ansatte og vår fremtidige drift, sier Lund.

– Størstedelen av utgiftene til landstreffet har vi allerede hatt. Alt fra artister som har fått betalt, til miljøsatsingen med strøm fremfor aggregater. Dette har store konsekvenser for oss, legger han til.

Totalt er 14.500 billetter solgt til Landstreff Stavanger. Det skulle bli avholdt 40 konserter fordelt på syv scener, noe som gjør arrangementet til en av landet største festivaler.

– Helt usannsynlig

Til nå har arrangøren planlagt som om russetreffet skulle gå som normalt. Selv om ordfører i Gjesdal kommune, Frode Fjeldsbø (Ap), har varslet at treffet ikke kan arrangeres.

Onsdag fattet formannskapet, på vegne av kommunestyret, i kommunen den endelige beslutningen. Den stiller Lund Gruppen seg 100 prosent bak, ifølge Aasmund Lund.

– Kommunen ville vente til regjeringen forlenget sine tiltak, før vi tok en endelig avgjørelse, sier Fjeldsbø til NRK.

Frode Fjeldsbø

Ordfører i Gjesdal kommune, Frode Fjeldsbø (Ap), mener det er helt usannsynlig at man kunne samlet så mange mennesker allerede i mai.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vår vurdering er at det er helt usannsynlig at det blir lempet på reglene, slik at det ville vært mulig å samle så mange mennesker i mai, legger han til.

Landstreff Stavanger føyer seg dermed inn i rekken av russetreff og andre kulturarrangementer som blir avlyst på grunn av korona.

Dette er status for store russetreff i Norge:

  • Onsdag ble det kjent at Landstreff Stavanger blir avlyst.
  • Landstreff Lillehammer er avlyst. Russetreffet var planlagt arrangert 1. til 3. mai.
  • Landstreff Fredriksten i Halden er utsatt på ubestemt tid, skriver arrangøren på nett. Ny dato vil komme 29. mai.
  • Landstreff Oslo, som skulle vært arrangert 1. til 3. mai, er avlyst.

Videokonferanse med russepresidentene

Årets russefeiring var også tema da Rogaland fylkeskommune inviterte russen til videokonferanse onsdag. De ber nå russepresidentene om hjelp for å sørge for at de røde og blå ikke skal bli syke og spre smitte.

Fylkesordfører i Rogaland Marianne Chesak (Ap) på videokonferanse med russen

Fylkesordfører i Rogaland, Marianne Chesak (Ap), på videokonferanse med russepresidentene i fylket.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg forstår at mange av dere er skuffa, sa fylkesordfører Marianne Chesak til russepresidentene – som deltok fra datamaskinene sine hjemmefra.

Fylkesordføreren mener at russepresidentene har et ekstra ansvar, fordi de er rollemodeller for russen på skolene sine.

Tror noen vil «rulle» som planlagt

Blant møtedeltakerne var Emma-Wilhelmine Röhl, russepresident på Skeisvang videregående i Haugesund.

Hun ville gjerne vite om russen kan håpe på en utsatt russefeiring til sommeren. Ifølge russepresidenten har russ over hele landet håp om en litt forsinket russetid nå når den planlagte nærmest avlyses helt.

– Det er vanskelig å svare klart på dette nå, var svaret fra smittevernoverlege i Stavanger, Ruth Midtgarden, som også var med på møtet.

– Tiltakene for å begrense smitte kan være lempet på til sommeren, men det er grunn til å tro at det fortsatt vil være begrensninger, sier Midtgarden.

Rogaland fylkeskommune på videokonferanse med russen

Fra venstre Ruth Midtgarden, smittevernoverlege i Stavanger, Joar Loland, fylkesdirektør for opplæring, Emma-Wilhelmine Röhl, russepresident på Skeisvang videregående i Haugesund og Solveig Ege Tengesdal (KrF), leder i opplæringsutvalget.

Foto: Erik Waage / NRK

Ifølge Röhl er det også russ som fortsatt ønsker å «ta sjansen» og feste og rulle som opprinnelig planlagt.

– Men jeg har inntrykk at de fleste forstår alvoret, og forstår at russetiden ikke blir slik vi har sett for oss, sier hun.