NRK Meny
Normal

Landemerke står i fare for å rase sammen

Asbestplater fra det gamle nottørket på Engøyholmen står i fare for å bli tatt av vinden. Nå ropes det mayday fra det maritime kultursenteret.

Nottørke på Engøyholmen i Stavanger

Kommunepolitikerne Per A. Thorbjørnsen og Leif Arne Moi Nilsen og byantikvar Hanne Windsholt på befaring til Engøyholmen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Her holder historien på å rase ned på hodene våre, sier kommunepolitiker Per A. Thorbjørnsen (V).

Han snakker om et av landemerkene i Stavanger, et stativ for tørking av garn, også kalt et nottørke. Det befinner seg på Engøyholmen kultursenter på en av øyene utenfor Stavanger sentrum. Han har tatt turen ut sammen med byantikvar Hanne Windsholt og Frp-politiker Leif Arne Moi Nilsen.

– Det er verdt å ta vare på. Vi har vernet det, og det betyr at vi og må holde dette i stand. Dette er signalbygg, sier Windsholt.

Redd for høststormene

Daglig leder ved senteret, Kjetil Thu har vært bekymret en stund, men ser nå at med høststormene i vente, er det bare et spørsmål om tid før deler av bygget raser ned og tas av vinden.

– Det er asbestplater, og vi kan ikke og får heller ikke lov til å gjøre noe med de, sier Thu.

Han er redd for at bygget kan rase ned over noen, men også for at spor etter den maritime historien i Stavanger forsvinner. Også nottørket på Engøy står i fare på grunn av rust, og Thu sendte derfor ut et mayday på epost, og bare i løpet av et par timer ble det ordnet med befaring, og politikerne kom seg ut i båt til holmen.

Nottørke på Engøy i Stavanger

Denne er nok den mest kjente av nottørkene i Stavanger, men står foreløpig tryggere enn den som står på Engøyholmen. Det finnes totalt tre slike bygg i Stavanger.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Vil ikke love noe

– Det er klart det må midler til for å verne det. Men jeg ser for meg en helhetlig plan for hele området, sier Leif Arne Moi Nilsen.

– Da er det snakk om store summer?

– Vi må nok gå hjem og kikke på kalkulatoren.

Men til tross for store og gode ord om verning ville ingen av politikerne love noen konkrete summer for å verne bygget og holmen.

– Vi sier ikke at vi nå skal fikse opp, men nå har vi vært her og vi har sett hva som burde ha blitt gjort. Men vi skal ta tak i det, sier Thorbjørnsen.