Hopp til innhold

Hun vil ta mer fra oljeselskapenes rekordoverskudd

MDG-politiker Lan Marie Berg mener Equinor «bader i krigsprofitt» og vil at en større del av selskapets rekordoverskudd skal gå til fellesskapet.

Lan Marie Berg (MDG)

Lan Marie Berg (MDG) mener det blir helt feil at regjeringen gir «milliardsmell» til fornybarbransjen, mens oljenæringen har rekordoverskudd.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det vi ser nå er at Equinor bader i krigsprofitt. De har enorme inntekter som følge av Putins invasjon av Ukraina og at Europa nå står i en energikrise, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG).

Fredag meldte Equinor om et overskudd på 249 milliarder kroner for tredje kvartal. Det er rekord.

– Russlands krig i Ukraina har endret energimarkedene, redusert energitilgangen og økt prisene, sa konsernsjef Anders Opedal.

Berg vil at Equinor og resten av olje- og gassnæringen skal gi større deler av rekordoverskuddet til fellesskapet.

– Vi i MDG synes det er utrolig at Equinor ikke må betale mer skatt, mens regjeringen gir fornybarnæringen en milliardsmell, sier hun.

FILE PHOTO: A general view of the Equinor's Johan Sverdrup oilfield platforms in the North Sea

Johan Sverdrup-feltet har bidratt til Equinors rekordoverskudd i tredje kvartal.

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Berg mener oljenæringen med sine rekordoverskudd er bedre rustet for en skatteøkning enn fornybarnæringen.

Vil flytte «milliardsmell» til olja

Regjeringen vil at vann- og vindkraftselskaper skal betale et såkalt høyprisbidrag til staten. Dette fordi selskapene tjener mye penger på de høye strømprisene. Økningen vil gi cirka 30 milliarder kroner ekstra i statskassen årlig.

– Vannkraftselskapene sier at de på grunn av dette må droppe investeringer de hadde planlagt for å øke energiproduksjonen, og de som har investert i vindkraft i Norge står nå i fare for å tape på investeringen. Finans Norge blant annet er derfor redde for at utenlandske investorer ikke vil tørre å investere i fornybar energi i Norge igjen. Dette kan regjeringen ikke gjøre samtidig som vi trenger mest mulig energi og investeringer i fornybart, sier Berg.

Hennes kollega i finanskomiteen på Stortinget, Frode Jacobsen (Ap), peker på at det er en forskjell: Mens skatteinntektene fra fornybarnæringen går rett inn på statsbudsjettet, overføres alle skatteinntekter fra olje og gass til Oljefondet.

Aps gruppeleder Frode Jacobsen er trygg på at det nye byrådet vil bestå av de samme partiene som sitter der nå.

Frode Jacobsen (Ap) er medlem av finanskomiteen på Stortinget.

Foto: Anders Fehn / NRK

Det som MDG foreslår her løser derfor ikke utfordringene i statsbudsjettet, siden all skattlegging av oljeselskapene overføres Oljefondet og hjelper sådan ikke på inndekningen slik våre skatteendringer gjør, sier Jacobsen.

Mener Equinor betaler mye skatt

Equinor sier til NRK at olje- og gasselskaper på norsk sokkel allerede betaler mye i skatt: 78 prosent av inntektene går rett inn i Oljefondet.

I 2022 vil dette utgjør om lag 425 milliarder kroner, ifølge Rikke Høistad Sjøberg. Hun er talsperson for finansiell kommunikasjon i selskapet.

Rikke Høistad Sjøberg

Rikke Høistad Sjøberg er talsperson for finansiell kommunikasjon i Equinor.

Foto: Marte Garmann / Regjeringen

– Putin har valgt å bruke energi som våpen og det viktigste Equinor kan bidra med i denne situasjonen er sikker og stabil produksjon av energi, særlig gass, til Europa. Høye leveranser av gass til Europa har blitt møtt med positive reaksjoner fra myndigheter og industri, sier hun.