Denne «gjeterhunden» skal skremme reven

Tusenvis av lam går i disse dager usikre dager i møte på grunn av rovdyr. Men hos Trond Melberg er det lite å frykte, hos han skal tre lamaer sørge for sikkerheten.

Lama som «gjeterhund»

Han ser kanskje søt ut på bildet, men denne «gjeterhunden» kan skremme både smått og stort.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er jo artig å prøve noe ikke alle har prøvd før, sier sauebonde Trond Melberg mens han leier en av sine tre lamaer ut på beitet.

Eksempel på dødt lam fra sauebonde Trond Melberg

Det er et slikt syn Trond Melberg håper å unngå ved å kjøpe inn lamaer for å gjete sausene sine.

Foto: Fredrik Gausland

Hentet fra Sør-Amerika for å skremme rovdyr på jakt etter mat. Mens det er ulv og jerv som ofte blir syndebukken rundt om i landet, er utfordringen rev for sauebonden i Årdal i Ryfylke.

– En vår mista vi en sau og to lam. For kort tid siden var det ikke tap hos meg, men tjue meter unna hos naboen ble det tatt en. Og da lagde lamaene lyd hos meg, sier Melberg.

De tre hårete heltene fra Andesfjellene har lange tenner, og kan sparke hardt. Det er nok likevel synet av de som ofte skremmer intetanende rev og jerv på jakt.

– Så store tenner har de, sier sauebonden entusiastisk mens han viser ved å holde fingrene opp.

20.000 sauer tatt av rovdyr

I fjor ble det utbetalt erstatning for omtrent 20.000 sauer som ble tatt av rovdyr her i landet. Og selv om tapstallene har gått ned de siste ti årene så er det likevel alvorlig for de som blir ramma.

Staten har derfor tilskuddsordninger som skal hjelpe til for å unngå rovviltskader, og for Melberg gikk disse pengene til lama-kjøp.

Sauene til Trond Melberg

Livet blir forhåpentligvis bekymringsløst for sauene til sauebonden i Årdal. Tre hårete lamaer fra Andesfjellene har kommet til unnsetning.

Foto: Anders Fehn / NRK

I svarbrevet fra Fylkesmannen fikk han klart svar på søknad om å kjøpe lama.

«Fylkesmannen prioriterer tiltak som kan føre til mindre rovdyrskader og tap av husdyr. Lama har vist seg å fungere for å jage bort rev, gaupe og ulv fra saueflokken.»

– Alternativet er jo at staten betaler ut for tap. Hvis vi kan med små midler heller kan hjelpe til med forebygging så er jo det vinn-vinn for alle, sier Melberg.

For det utrente øye kan det nesten se ut som om sauene har fått selskap av noen forvokste slektninger på marka i Årdal. Nå er håpet at de vil gjøre nytte for seg. Og hvem vet, kanskje man får ull både fra de små og store på beitet etterhvert.

Lama som «gjeterhund» med eier Trond Melberg

Trond Melberg med gjeterlamaen.

Foto: Anders Fehn / NRK