NRK Meny
Normal

Laget Norges største pinnebrød

Sandnes speidergruppe feiret like godt sitt eget 100 års jubileum med å lage et pinnebrød av 20 kilo deig.

Norges lengste pinnebrød

Her er en fornøyd speidergruppe klar for å smake på det uvanlige pinnebrødet. Speideren hadde kjøpt inn 60 kilo grillkull for å fylle den fire meter lange bålpannen.

Foto: Ivar Anton Nøttestad

– Det var en spinnvill ide vi kom på da vi bestemte oss for at vi måtte finne på noe speideraktig, og svaret ble altså et pinnebrød på en svær stokk, sier Cato Bjerkeli, som er initiativtaker til rekordforsøket.

Resultatet ble et pinnebrød på 20 kilo, som strakte seg tre og en halv meter langs en svær stokk. For å få det grillet hadde speideren bygget en bålpanne på fire meter som de fylte med 60 kilo grillkull, og den virket heldigvis.

– Det gikk fantastisk bra, dette har vi aldri prøvd på før, sier Bjerkeli.

– Smakte nydelig

Norges lengste pinnebrød

Her er Cato Bjerkeli og speideren i full gang med å rulle ut det lange pinnebrødet.

Foto: Ivar Anton Nøttestad

Det var cirka 400 som tok turen til Speiderhytta i Melshei for å få med seg begivenheten, og skal vi tro initiativtakeren var tilbakemeldingene fra flere hold at det store pinnebrødet smakte nydelig.

– Vi passet på å ha en jevn tykkelse på brødet, og så smurte vi det inn med smør for å få det delikat, forteller den erfarne speideren.

– Men er du sikker på at dere har laget Norges største pinnebrød?

– Det finnes ikke noe statistikk på det, så det vet jeg ikke, men jeg har vært i speideren i mange år, og jeg har aldri sett noe større selv. Så får vi se om noen tar utfordringen til å lage et større, sier han.

50 kilo deig og 60 kilo grillkull

For å lage det rekordstore pinnebrødet har speidergruppen fått hjelp fra en baker som på forhånd hadde klargjort deigen. Til sammen dro de med seg 50 kilo deig i store plastkasser opp til speiderhytta.

– Vi brukte bare 20 kilo på stokken, men i tillegg har folk fått stekt sine egne pinnebrød, forklarer Bjerkeli.

Den erfarne speideren forteller at poenget med det enorme pinnebrødet er å finne på nye utfordringer som på samme tid er morsomme for barna.

Speideren ønsker å gi barn og unge en smak av friluftsliv, samtidig som de skal lære å bli selvstendige mennesker ved hjelp av speidermetoden.

– Ved å jobbe sammen, lære seg å samarbeide og ta vare på hverandre, så utvikler vi mennesker, sier han.