Hopp til innhold

Lager TV-serie om de som kjempet på feil side under krigen

Uniformerte menn og høye skudd preget filminnspillingen på Klepp. Det spares ikke på dramatikken når krigen skal gjenskapes.

I disse dager produseres en pilot til en dokumentar tv-serie på Klepp i Rogaland om de som valgte feil side i krigen, og kjempet sammen med tyskerne.

VIDEO: Slik var det på filminnspilling av «Frontkjempere».

Alexander Kristiansen

Regissøør Alexander Kristiansen.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

I disse dager produseres en pilot til en dokumentar tv-serie på Klepp i Rogaland om de som valgte feil side i krigen, og kjempet sammen med tyskerne.

– Denne piloten handler om frontkjemperne. De 5000 nordmennene som meldte seg frivillig til å kjempe sammen med tyskerne under andre verdenskrig, sier Alexander Kristiansen, som er regissør for dokumentarprosjektet.

«Frontkjempere» er et dokumentarprosjekt produsert av Filmavdelingen. Med seg på laget har de manusforfatter Petter Rosenlund, som også har skrevet manuset til den anerkjente NRK-serien Tungtvann, som blant annet vant gullrutens pris for beste manus.

20 unike historier

– Vi har holdt på med dette prosjektet i en fire-fem år. Vi har blant annet brukt mye tid på å finne frontkjempere som fortsatt er i live til å fortelle sin livshistorie til oss, sier regissøren.

Det er for å kunne gjenskape det som faktisk skjedde under krigen på best mulig måte.

– Det er veldig få igjen, og mange av dem som vi har intervjuet lever ikke lengre. Prosjektet kom i gang i grevens tid, sier han.

Frontkjempere

Skuespillere på settet.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Hvilket materiale sitter dere på?

– Vi sitter på mange timers intervju med frontkjempere. Vi har i overkant av 20 forskjellige frontkjempere som har fortalt sin historie, sier regissøren.

Oppsiktsvekkende materiale

Kristiansen mener selv det kom frem mye overraskende under intervjuene.

– Det er noen ganske oppsiktsvekkende deler av vår historie som jeg ikke var klar over, sier han.

TV-serien har så langt fått støtte fra Filmkraft og Fritt Ord, og piloten skal presenteres for NRK til høsten.