Hopp til innhold

Skal gjøre bygda like trygg som byen

Jarle Norheim og ABChjelp kartlegger hjertestartere og førstehjelpere som kan redde liv ved å være før ambulansen i grisgrendte strøk.

Jarle Norheim og ABChjelp kartlegger hjertestartere og førstehjelpere som kan redde liv ved å være før ambulansen i grisgrendte strøk.

VIDEO: Jarle Norheim vil kartlegge og kontrollere hjertestartere med ABChjelp.no. Foto: Erik Waage/NRK.

– Det finnes 22.500 hjertestartere i Norge, men vi vet egentlig ikke hvor de er, sier Jarle Norheim.

Ambulansesjåføren har holdt hjertestarterkurs i ti år, og sett hvor viktige de er når hjertet stanser.

– Brukes hjertestarteren to minutter etter hjertestans er det 75 prosent sjans for at pasienten overlever. Kommer den fram etter ti minutter er det kun 15 prosent sjans for å få i gang hjertet igjen, sier han.

Derfor er han mannen bak ABChjelp.no, en applikasjon og nettside som gir AMK tilgang på førstehjelpere og hjertestartere.

Sjekker utløpsdato og sertifiseringer

I Sverige er livredningsappen SMS-livräddare allerede tatt i bruk, og flere har allerede etterlyst at noe slikt kommer til Norge. Helseminister Bent Høie har bedt Helsedirektoratet om å starte arbeidet med å lage hjertestarterregisteret, men det er ennå ikke på plass. ABChjelp har teknologien, og har startet jobben.

– Jeg krysser ikke bare av for at de finnes, men registrerer datostemplingen på elektrodene og batteriet. Vi må både vite hvor de er, og at de fungerer, sier han.

Jarle Norheim

Jarle Norheim kontrollerer hjertestarteren på Stavanger offshore tekniske skole.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Mulig for flere kommuner

Kartlegginga gjøres først i Lund og Stavanger, og andre planlegger oppstart også i Hedmark og Sortland.

Selv om ABC-hjelp har fått startstøtte fra Innovasjon Norge har Norheim hverken tid eller penger til å oppsøke alle de 22.500 hjertestarterne i Norge.

– Men teknologien, og kart for hele landet, er på plass, så det er bare for flere kommuner å henge seg på, sier han.

Ambulansen forsvant

Høsten 2014 ble ambulansestasjonen i Norheims hjemkommune, Lund i Rogaland, lagt ned. Da overtok helseforetakene i Stavanger og Sørlandet driften, med nærmeste ambulanse parkert i Flekkefjord, 20 minutter unna.

– Det er ikke greit at det er forskjellig prognose for å overleve en hjertestans om man bor i by eller bygd. Det har blitt fanesaken min, sier han.

Derfor er nettopp Lund første kommune ut. Norheim regner med å ha registrert alle hjertestarterne, og de fleste sertifiserte førstehjelperne i kommunen innen neste uke.

Rune Lie, brannmann

Rune Lie jobber som brannmann i Lund.

Foto: Erik Waage

Da kan brannmann i Lund, Rune Lie, som oftest er på plass før ambulansen, få hjelp fra flere.

– Hvis kvalifiserte naboer også kan hjelpe til med HLR øker sjansen for overlevelse enormt. Det er også mange hjertestartere i Lund. Dette kan være til veldig stor hjelp, sier Lie.

lund, egersund og flekkefjord
Øystein Førsvoll

Øystein Førsvoll, leder av kurssenteret ved Stavanger offshore tekniske skole.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Alle vil jo hjelpe til

På Stavanger offshore tekniske skole finnes det tre hjertestartere, og de fleste ansatte har fått kurs i hvordan de kan redde liv med dem. I dag ble de lagt til i databasen.

– Det er litt skremmende å tenke på at vi kan bli kalt ut hvis noe skjer, men alle vil jo hjelpe til. En hjertestarter er et kjempegodt hjelpemiddel, så å hjelpe til før ambulansen kommer er kjempeviktig, sier Øystein Førsvoll, leder av kurssenteret ved skolen.