Hopp til innhold

Lager egen svineinfluensa-legevakt

Svineinfluenspasienter i Stavanger-området skal få sin egen legevakt.

Svineinfluensa

Mange prøver havner i disse dager hos bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus. Der testes av H1N1-viruset, bedre kjent som svineinfluensa.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den spesielle legevakten er ikke klar ennå, men onsdag hadde de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg planleggingsmøte for å få tilbudet på beina.

- Det er er greit hvis en unngår at influensasyke kommer inn på samme legekontor som andre pasienter, sier smittevernoverlege i Stavanger kommune, Max Jens Holm.

En rekke kommuner og andre instanser landet over legger nå planer for hvordan de skal takle H1N1-viruset - som med tiden kommer til å gjøre flere og flere nordmenn syke.

Max Jens Holm

Max Jens Holm, smittevernoverlege i Stavanger kommune.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Finnes egne venterom

Foreløpig er få regioner så langt framme som Stavanger og områdene rundt. Enkelte legekontorhar opprettet egne venterom for pasienter som tror de kan være smittet av svineinfluensa, men ingen har egne legevakter.

LES OGSÅ: Fikk telefoner fra hele Norge

Telefontilbudet, som kan bli utvidet til flere kommuner i Rogaland, er en god idé, mener helsemyndighetene. Det samme er legevakten.

- Kan gi raskere kunnskap

- For det første er det ikke noen fare for at influensapasientene smitter andre. Egne legekontor kan også gjøre at helsepersonell raskt får kunnskap om og erfaring med influensasyke, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Inge Larsen til NRK.

Hvor influensalegevakten skal lokaliseres, er foreløpig ikke bestemt. Men det er sikkert at den skal være et annet sted enn Stavanger legevakt.

- Ikke alle kan komme

Smittevernoverlege Holm presiserer at det ikke er alle som tror de kan være smittet som skal oppsøke den spesielle legevakten.

LES MER: Slik gjør du hvis du blir syk

- Det er kun personer som har riskofaktorer, det vil si har astma, sukkersyke, nedsatt immunforsvar eller annet som må ta prøver, sier han.

Resten av oss må unngå å smitte andre - og holde senga.

LES OGSÅ: Vi er redde for å bli syke i utlandet