Lærere vil stille krav til elevenes oppførsel

Utdanningsforbundet reagerer på professor som vil fjerne karakterene i orden og oppførsel. Da blir det få reaksjonsmuligheter igjen, mener forbundslederen.

Illustrasjonsfoto av klasserom

Leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød, mener karakterene i orden og oppførsel er til god hjelp både for lærere og elever.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg stiller meg undrende til begrunnelsen bak dette. En av de viktigste oppgavene skolen har er å gjøre elevene til gagns mennesker. Å bare gi frislipp på karakteren, er jeg ganske skeptisk til, sier leder i Utdanningsforbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aaserød.

Økonomiprofessor Mari Rege ved Universitetet i Stavanger mener karakterene i orden og oppførsel bør fjernes fordi de kan ødelegge for ungdommenes muligheter på arbeidsmarkedet.

Men Gunn Reidun Tednes-Aaserød mener disse karakterene er viktige for å sette rammer og krav til elever.

Hun får støtte fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som mener det å fjerne karakteren i orden og oppførsel vil sende feile signaler.

Saken fortsette under facebooklinken.

Lærerne bør kunne stille krav

Tednes-Aaserød mener karakterene er til god hjelp både for lærere og elever.

Gunn Reidun Tednes-Aaserød - trynebilde

Leder i Utdanningsforbundet i Rogaland Gunn Reidun Tednes-Aaserød, mener at lærere har få reaksjonsmuligheter igjen i klasserommet og at karakterene i orden og oppførsel ikke burde bli fjernet.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det er nesten ingen reaksjonsmuligheter igjen for lærerne. Karakteren i orden og oppførsel er et hjelpemiddel for lærerne til å kunne stille krav til god oppførsel hos elevene. Det hjelper også for mange elever å ha den rammen rundt seg, sier hun.

– Folk vokser opp med hatefullt språk og oppførsel utenfor skolen. Da er det viktig at lærere er en motvekt der elevene får god dannelse. Det er en viktig pedagogisk oppgave at elevene har rammer rundt seg som hjelper på hvordan elevene snakker og forholder seg til andre, sier Tednes-Aaserød.

Fungerer ikke i dag

Leder i Elevorganisasjonen i Rogaland, Marcus Nitschke, vil ikke si at karakterene i orden og oppførsel bør fjernes helt, men mener at de bør endres.

Marcus Nitschke, leder i Elevorganisasjonen Rogaland.

Leder i Elevorganisasjonen i Rogaland, Marcus Nitschke mener at karakterene i orden og oppførsel ikke fungerer i dag og burde endres.

Foto: Erik Waage / NRK

– Slik det er i dag, fungerer det ikke. Karakterene er altfor unyanserte, og nedsatt i orden og oppførsel kan bety alt fra alvorlig mobbing til å tygge tyggis, sier han.

Han mener at det blir feil at lærerne skal bruke karakteren til å få elevene til å oppføre seg.

– Lærere skal ikke bruke trusler og tvang for å få elevene på skolen. Det er viktigere med god dialog mellom lærer og elev, sier han.