NRK Meny
Normal

Lærere står i kø for å lage fisk i skogen

Barnehageansatte og lærere fra hele landet står i kø for å få plass på matkurset Fiskesprell. Her får du de beste oppskriftene på utendørs barnevennlig sjømat.

Fiskewok på bålpanne

Legger du ei stor wokpanne på bålet kan du lage god og sunn laksewok på ti minutter.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det er fantastisk hvis de klarer å ta dette med i barnehagene og ut på tur. Spesielt i år når det er friluftslivets år, sier kokk Ole Todnem.

Vanligvis er han kokkelærer på Bryne videregående skole, men nå er han hentet inn av det statlige kostholdsprogrammet Fiskesprell.

Wraps med tex-mex fisk

Fiskesprells wraps med tex-mex fisk.

Foto: Fiskesprell

Dagens oppdrag er å lære barnehageansatte hvordan de tilbereder fisk med barna ute i naturen. De lager blant annet fiskewok, fiskewrap, bacalao og fiskespyd.

– Ingenting er bedre enn å ta fiskematen med seg ut, og tilberede det på bålet. Alt smaker i skogen, og sjømat er veldig lett og kjapt å tilberede ute, sier Reidun Høines i Fiskesprell.

Fiskesprell-kurs Ole Todnem Øystein

Kokkelærer Ole Todnem lærer bort bålkunster på Fiskesprell-kurs i Rogaland.

Foto: Otterdal/NRK

Vil at barn skal spise mer fisk

Reidun Høines

Reidun Høines i Fiskesprell.

Foto: Øystein Otterdal / NRK
Bacalao på bål

Fiskesprells bacalao på bål.

Foto: Fiskesprell

24 barnehageansatte er med på kurset for å lære å lage god og sunn sjømat på bål. Det overordnede målet til Fiskesprell, i regi av Helse- og omsorgsdepartementet, fiskeridepartementet og Norges sjømatråd, er å er å legge til rette for at barn og unge skal spise mer sjømat.

– Det gjør vi ved å motivere og inspirere voksne som har ansvar for barn og unges kosthold, og mange vil bli med. Vi har kjempemange fulle kurs over hele landet, og lange ventelister, sier Høines.

Randi Jonassen fra Julebygda barnehage i Sandnes er en av dem som fikk plass på kurset Fiskesprell arrangerte i Brekko i Gjesdal i Rogaland.

– Det er veldig gøy å lage mat, spesielt ute. Det er så kjedelig å lage pølse på bålet. Fisk går fortere og er lettere, sier Jonassen.

Fiskesprell-kurs Ole Todnem

Barnehageansatte fra Rogaland er samlet til Fiskesprell-kurset «Sjømat i utekjøkkenet».

Foto: Øystein Otterdal/NRK

Med gryte, rist eller wokpanne

– Du kan steke hva som helst på et bål. Det er bare fantasien som stopper deg, sier kokkelærer Ole Todnem.

Til Fiskesprell-kurset har han med seg en bålrigg, med ei svær gryte, ei rist og ei stor wokpanne.

Bålwok med laks og nudler

Slik ser bålwok med laks og nudler ut når den er ferdig.

Foto: Fiskesprell

– Wokpanne på grillen er genialt. Du bare slenger litt olje i bunn, får panna god og varm, har i grønnsakene først, så fisken. Da er det bare å kaste det litt rundt, og så er det klart til å spise, sier han.

– Det er også lett å pakke fisk i folie med grønnsaker. Du kan tilsette utrolig mye godt. Men husk at fisken bare trenger 5 til 10 minutter på grillen, så det er viktig å passe på at grønnsakene er i små biter, legger han til.