Unger i skole og barnehage skal få bedre mat

Hundre lærere og barnehageansatte over hele landet er denne uken elever ved Norsk smaksskole i regi av Norsk Kulturarv.

Lærere på smaksskole

VIDEO: Hundre lærere og barnehageansatte over hele landet er denne uken elever ved Norsk smaksskole i regi av Norsk Kulturarv. Foto: Thomas Halleland/NRK.

– Vi skinnsteiker kylling. Det er den øvre delen av kyllinglåret som er blitt snittet opp og beinet ut, og så har de blitt slått gode og flate.

Bente Finne Heldal, som er styrer ved Kvalavåg barnehage i Haugesund, skal lære mer om smak, slik at ungene i barnehagen får bedre smaksopplevelser.

Bente Finne Heldal

Bente Finne Heldal, som er styrer ved Kvalavåg barnehage i Haugesund, skal lære mer om smak, slik at ungene i barnehagen får bedre smaksopplevelser.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Her er eksperter som har gitt oss så mange tips at blekket spruter. Det er fantastisk gøy. Så gjør de det så lettvint og greit og enkelt at du tenker at dette får vi til, sier hun.

Barn skal spise seg sunne og friske

– Det er hundre lærere og barnehageansatte som blir kurset denne uken. Det er jo helt fantastisk. De får og oppfølging i etterkant. Vi, kokkene, kan komme rundt i barnehagene hvis de trenger det, sier Frode Selvaag.

Sammen med Ståle Johansen er han kursholder i Haugesund denne uken.

Frode Selvaag

Kursleder Frode Selvaag mener ungene må spise annerledes enn det voksna gjør om de skal bli sunne og friske.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Kokkene ønsker at barnehagene og skolene skal knytte til seg lokale ressurspersoner innenfor mat.

– Dette er snakk om fremtiden vår. Det er snakk om å bevare kulturen vår. Skal ungene vokse opp sunne og friske, så må de spise litt annerledes enn det vi voksne i dag generelt sett spiser, mener kokken.

Vil lage mat sammen med ungene

Bente Finne Heldal håper ungene i barnehagen vil få glede av det hun og andre har lært.

– Vi er veldig giret flere av oss. Vi ser at dette går fint an å bruke sammen med både de minste og de største i barnehagen. Vi skal bli enda bedre på god mat, sier hun.