Hopp til innhold

Lærere aksjonerte mot den nye avtalen

Flere hundre lærere skrev «NEI» med kritt utenfor sine skoler i dag for å markere sitt standpunkt til årets lønnsoppgjør.

Lærere har aksjonert på skolene

Slik så det ut på St. Svithun ungdomsskole i Stavanger i dag, etter at lærerne aksjonerte i dag morges.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Nok er nok. Lærerne kan ikke finne seg i den nye arbeidsavtalen, sier lærer Marit Øvrebø ved St. Svithun ungdomsskole i Stavanger.

Marit Øvrebø

Marit Øvrebø er en av lærerne som er misfornøyd med årets lønnsoppgjør.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Hun er en av lærerne som i dag aksjonerte mot den nye arbeidstidsavtalen. Med kritt skrev hun «NEI» utenfor sin skole, for å markere sitt standpunkt til årets lønnsoppgjør.

– Det er en elendig avtale som har kommet i år. Det er deilig å markere motstand, og da er krittskriving en uskyldig, men fin aksjoneringsmåte, sier Øvrebø.

Aksjonen ble administrert av en lukket gruppe på Facebook.

Usikker på om aksjonen virker

Den omstridte avtalen om lærernes arbeidstid, som Utdanningsforbundet har blitt enig med KS om, innebærer blant annet at lærerne mister fleksibiliteten de har i dag med å kunne gjøre for- og etterarbeid hjemmefra.

Lærer Øvrebø er usikker på om dagens aksjonen fører til noe som helst, men hun synes det er viktig å ikke bare sitte tause og se på hva som skjer.

– Det er viktig å vise motstand før den nye arbeidstidsavtalen skal til uravstemning 18. juni, sier hun.

Usikker på hvordan arbeidsdagene blir

Fungerende rektor ved skolen, Bente Dyngen, tror det blir lokale tilpasninger.

– Det er de fysiske forholdene som må tilrettelegges, og det er klart at mye av det arbeidet lærerne gjør, er best å gjøre hjemme, sier Dyngen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lærerne aksjonerte i dag morges

Flere hundre lærere aksjonerte mot den nye arbeidstidsavtalen i dag.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Hun synes det er vanskelig å si hvordan det blir med den arbeidstidsavtalen før uravstemningen er gjort, og kommunen har bestemt seg for hvordan den skal gjennomføres lokalt.

Fagforbundet opplever misnøye

Fylkeslederen for Utdanningsforbundet, Gunn Reidun Tednes-Aaserød, vet at det er sterke følelser i sving blant mange lærere.

– Mange av våre medlemmer er ikke fornøyde, og jeg skjønner at mange vil vise sin misnøye med arbeidstidsavtalen, sier Tednes-Aaserød.

Det var i utgangspunktet ikke Utdanningsforbundet som ønsket mer bunden tid for lærerne, men Tednes-Aaserød sier mange lærere likevel tar ut sinnet på egen fagorganisasjon.

– Vi har gått med på denne avtalen, som vi tror er det beste vi kunne få til i denne omgang. Personlig synes jeg ikke det er en god avtale, langt der ifra, men jeg har tillit til at dette var det beste forhandlerne våre klarte å få til nå, sier hun.