Nå får Siri (20) sykle i Tour de France

Tour de France 2014 har satt døren på gløtt for kvinnelige proffsyklister. I sommer blir det for første gang et endagsritt for kvinner før herrenes finale på Champs-Elysées.

Tour de France 2014 har satt døren på gløtt for kvinnelige proffsyklister. I sommer blir det for første gang et endagsritt for kvinner før herrenes finale på Champs-Elysées.

VIDEO: I sommer får Siri Minge og resten av verdens kvinnelige proffsyklister et eget ritt under Tour de France. Minge krysser fingrene for å bli tatt ut til laget. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Dette er fantastisk. Ingenting er så stort som Tour de France, sier Siri Minge (20).

Proffsyklistene Marianne Vos og Emma Pooley sendte i fjor et brev til rittdirektør Christian Prudhomme og skrev at det var på høy tid at også kvinner blir inkludert i verdens største sykkelritt, Tour de France. Brevet eskalerte til en underskriftskampanje og per juli i fjor hadde 25.000 skrevet under. Nå har det fått resultater.

Får kjøre i mål på Champs Elysees

Det verdsskjente løpet er over 100 år gammelt, men aldri har kvinner fått delta samtidig med herrene. I år går startskuddet for «La Course by Le Tour de France». Et par timer før mennene kjører i mål på siste etappe, kjøres et eget ritt for kvinner, som også ender på legendariske Champs-Elysées.

Siri Minge fra Stavanger skrev under på underskriftskampanjen, og spredte den videre. Hun er et av landest største kvinnelige sykkeltalent og sykler for profflaget Hitec Products. Laget til sommerens høydepunkt i Frankrike er ikke tatt ut, men hun krysser fingrene.

– Dette er en kjempestor mulighet for oss damer til å vise oss fram. Folk står klare i flere timer før herrenes siste etappe så det blir mye folkeliv og veldig kjekt, sier hun.

– En revolusjonerende utvikling

CYCLING-BELGIUM-FLANDERS-WOMEN

Marianne Vos har vunnet VM i landeveissykling tre ganger.

Foto: YORICK JANSENS / Afp

Amaury Sport Organisation (ASO) som arrangerer Tour de France skriver på rittets nettsider at de vil ha enda flere med på sykkelfesten og at de håper å tiltrekke seg verdens beste kvinnelige syklister.

– Jeg gleder meg stort til å være med på dette, spesielt med den majestetiske avslutningen på Champs-Elysées. Denne starten er en revolusjonerende utvikling i sporten vår. Touren er høydepunktet for alle proffsyklister og jeg er overbevist om at «La Course» starten en ny æra for kvinners sykling og vil bety mye for utviklingen av sporten, sier Marianne Vos til letour.fr.

– Aksjonen ble igangsatt i fjor og i år er det allerede en realitet. Det vil bli massiv TV-dekning og vi skal være med, sier lagleder for Team Hitec Products, Karl Lima til NRK.

– En kjempegod start

Siri Minge

Siri Minge håper hun blit tatt ut til laget som får være med på tidenes første «La Course by Le Tour de France».

Foto: Team Hitec Products

Han regner med å sende seks av syklistene på det norske profflaget til Frankrike.

– Dette er helt topp og en kjempegod start. De får ikke sykle hele touren, men det visste vi ikke var mulig. Nå får vi en fot innafor og det kan være inngangsbilletten. Det vil bety utrolig mye for kvinnesykling å få tv-dekningen, publikummet og oppmerksomheten ved målgang i Paris, sier Lima.

Men han, Marianne Vos, Emma Pooley og Siri Minge er ikke helt fornøyd før damene får en enda større del i sykkelsirkuset som ender i Paris.

– Jeg er spent på hvordan dette blir. Nå har vi endelig fått muligheten til å bli med og jeg satser på å få flere etapper i fremtiden, sier Siri MInge.

– Første reaksjon fra rittledelsen i fjor var å bare avfeie det kontant, så vi er kjempefornøyde. Det beste som kan skje er at kvinnene får et lengre sitt i halen av touren, på for eksempel en uke eller ti dager, sier Lima.

Siri Minge er ei av fleire tusen kvinnelige syklistar, som krev å få sykla Tour de France neste år. Men sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen trur det vil bli vanskeleg å få til ein kvinne-tour.

ARKIVVIDEO (17.07.13): En internasjonal underskriftskampanje kan gjøre drømmen til Siri Minge virkelig.