Kvikksølvalarm utløse evakuering

To personer måtte til helsesjekk.

Kvikksølvalarm Vitensenteret

Brannmannskapene tok ingen sjanser da de skulle fjerne kvikksølvet i Vitensenteret.

Foto: Ronny Hjertås

130 personer som var på en konferanse i Vitensenteret i Sandnes onsdag måtte evakueres da en rengjøringsassistent fant kvikksølvperler på gulvene.

Brannvesenet fikk melding om kvikksølvfunnet klokken 14.55 onsdag ettermiddag.

Onsdag ettermiddag var åtte brannmenn i gang med oppryddingen. De skal bruke et svovelpulver for å binde kvikksølvet slik at det er lettere å samle opp.

- Det er funnet en del kvikksølvdråper på gulvet, og våre mannskaper er iført kjemikalieverneutstyr for å unngå den farlige dampen fra kvikksølv, opplyser vakthavende brannsjef Ståle Fjellberg i Brannvesenet Sør-Rogaland til NRK.

Fjellberg regner med at de må bruke resten av kvelden for å få fjernet kvikksølvet.

Tannlegekontor

Kvikksølvet som onsdag ettermiddag ble funnet i Vitensenteret i Sandnes, stammer sansynligvis fra et nedlagt tannlegekontor som ligger i Solaveien 10 i nabobygget.

Det var i forbindelse med opprydding i lokalet til den tidligere tannlegeklinikken i går at det har kommet inn kvikksølv i Vitensenteret. Det er Sandnes kommune som har ansvaret for dette bygget, opplyser avdelingsleder Gro Persson ved Vitensenteret.

To til legesjekk

Den kvinnelige regjøringshjelpen og tannlegen er begge sendt til legevakten for helsesjekk onsdag ettermiddag.

Vakthavende brannsjef Ståle Fjellberg er ikke kjent med at noen skal ha blitt alvorlig skadd av kvikksølvet.

I 20-tiden onsdag var brannvesenet ferdig med sitt arbeid på stedet.

- Vi har fått ut det kvikksølvet som vi har klart å identifisere, og videresendt det til et mottak for spesialavfall. Arbeidet var spesielt utfordrende fordi kvikksølvet var spredd over et stort område, sier Fjellberg til NTB.

Det skal igjen være trygt å oppholde seg på Vitenfabrikken, men det gamle tannlegekontoret er fortsatt stengt. Politiet er orientert om saken.