NRK Meny
Normal

Ja til flerbrukshall til tross for budsjettsmell

Politikerne i Eigersund kommunestyre sa i går ja til å bygge en ny flerbruks-idrettshall på Lagård. Rett før hadde kommunestyret vedtatt kutt på nærmere 40 millioner kroner på grunn av budsjettsprekk i år.

Tomten til ny flerbrukshall på Lagård i Eigersund

Her kommer den nye flerbrukshallen på Lagård i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Når man først har kuttet på småting som går utover egenbetaling til barnehage og SFO, og så skal gå inn for noe som vil påføre Eigersund kommune driftsutgifter på rundt tre millioner. Det kan jeg ikke være med på, sier kommunestyrerepresentant Tor Olav Gya i Sp.

Tor Olav Gya

Tor Olav Gya i Sp, mener saken burde vært utsatt.

Hverken Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet eller Senterpartiet stemte for at kommunen skal gå inn med 6 millioner kroner i den nye flerbrukshallen på Lagård nå.

Overforbruk på 37 millioner

Rådmannen har lagt fram sine forslag til kutt, for å dekke inn overforbruket på 37.1 millioner kroner i kommunen med rundt 15.000 innbyggere.

Hjemmehjelp til færre, dyrere SFO og kaldere klasserom er noe av det rådmannen mener må til i kommunen, for å unngå å havne på ROBEK-lista, der det er lite økonomisk handlefrihet.

Vil vente til økonomien er på stell

Hallen, som skal romme fotball, friidrett, håndball og gymsaler vil gi Eigersund kommune driftsutgifter på 3 millioner kroner i året. Derfor mener Gya at saken burde blitt utsatt til kommuneøkonomien er friskmeldt.

– Når i kutter fordi vi har gått på en stor smell kan vi ikke ta på oss store kostnader uten å ha kontroll på økonomien, sier Gya.

Arbeiderpartiet og Høyre, som regjerer sammen i Eigersund, er uenige med Gya og de andre motstanderne. Gruppeleder i Høyre, Arne Stapnes sier at ny idrettshall er helt nødvendig.

– Nå har vi en god anledning til å gjøre det og har fått et veldig godt tilbud på en veldig billig hall. Vi må smi mens jernet er varmt, sier han.

– Vi har fått signaler fra dem som skal bygge hallen om at de ikke er interesserte dersom vi ikke kommer i gang nå. Da må vi finne en annen måte å gjøre det på, legger han til.

Kenneth Andersen

Daglig leder i EIK fotball, Kenneth Andersen, er glad for at kommunen gikk inn for ny flerbrukshall.

Foto: Øystein Ellingsen i Egersund / NRK

EIK jubler

I EIK fotball er det i alle fall glede over at det nå blir en flerbrukshall. Selv skal klubben inn med betydelige investeringer og være med i aksjeselskapet. Daglig leder Kenneth Andersen er optimist og tror at hallen kan stå klar til jul.

– Dette er noe som har ligget inne i planene lenge. Hallen blir et AS der kommunen skal være en av eierne, sammen med blant annet EIK. Dette er ikke et prosjekt som kommunen skal kjøre alene, der de er ansvarlig for driftsbudsjettet, sier Andersen.

Og dersom byggingen kommer i gang i høst, slik planene skisserer, kan den stå klar til årsskiftet.