NRK Meny
Normal

– En visesanger skal foredra om narkotika med musikk og humor

Omorganisering av pengebruk har stoppet de forebyggende narkotikatiltakene i Eigersund-skolene. Reserveløsningen kommer med gitaren på fanget.

Elever ved Husabø Ungdomsskole

Prosjektet «Kast Masken», som har ledet forebyggingsprosjekt med narkotika på Husabø skole i 16 år, blir nå kuttet.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

– Vi har i alle år hatt noe som heter «Kast Masken» som kommunen har satset på som en del av ANT-undervisning mot Alkohol, narkotika og tobakk. Nå har de dessverre satt hælen ned for det på grunn av budsjettmessige årsaker. Det har vært veldig vellykket og forebyggende, men nå får vi det ikke lengre, sier rektor ved Husabø ungdomsskole, Oddvar Steen Stapnes.

– Skal foredra med humor og musikk

Eigersund kommune har kuttet ut det forebyggende arbeidet mot narkotika som de har brukt i ungdomsskolene, før et nytt tilbud er på plass. Dette skjer samtidig som politiet i Eigersund har nær 100 ungdommer på ei narkotika-bekymringsliste.

Oddvar Steen Stapnes

Oddvar Steen Stapnes er rektor ved Husabø ungdomsskole.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Inghild Vanglo

Inghild Vanglo er daglig leder på ungdoms og aktivitetssenteret Pingvinen i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Nær et hundre ungdommer, noen av dem under kriminell lavalder, er i politiets søkelys.

Ved Husabø skole har de nå fått på plass en reserveløsning.

– Vi har nå meldt oss på et opplegg som består av to timer da det kommer en visesanger som skal foredra mot narkotika med musikk og humor, sier rektor Steen Stapnes.

Håper på fortsatt fokus

– Jeg beklager veldig at det prosjektet er tatt av på grunn av den økonomiske situasjonen, sier Inghild Vanglo, daglig leder på ungdoms og aktivitetssenteret Pingvinen i Egersund.

Hun har jobbet med ungdom og rus siden 1982. Hun hatt ansvar for «Kast masken»-prosjektet for skolene i kommunen i 16 år.

– Rusforebygging generelt er viktig, og derfor ønsker jeg fortsatt at vi skal ha det fokuset på det i Egersund kommune som vi har hatt i mange år.

Satser på SLT

Skjenkeavgiften fra utesteder og butikker som selger alkohol har i alle år finansiert Kast masken, som drives av Motorførernes avholdsforbund.

Nå har kommunen stoppet pengeflommen til skolene for å heller satse på SLT, Samordningsmodell for Lokale, forebyggende Tiltak mot rus og kriminalitet. Men det er bare nok penger til en 40 prosent stilling, og den er ennå ikke utlyst.

– Da trengte en midler til det, og brukte skjenkeavgiftskronene til det i stedet. Da er det ikke penger igjen til «Kast masken» som ikke er heller innarbeidet i det budsjettet, sier Vanglo.

– Bedre samarbeid før

Jan Ove Lunde

Jan Ove Lunde er politioverbetjent i Eigersund.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Per i dag ligger SLT-arbeidet bortimot brakk.

– Vi er litt avhengige av at Egersund kommune vil gå litt i bresjen her. Denne samordningen av mange gode ressurser som finnes i kommunene er viktig for oss som en etat utenfor det systemet, sier politioverbetjent Jan Ove Lunde i Egersund.

Han forteller at samarbeidet var bedre før.

– Akkurat nå ligger det nede fordi kommunen mangler en koordinator, sier Lunde.

– Store konsekvenser i lang tid

I mellomtiden frykter Lunde at de mange unge som er involvert i narkotika i kommunen ikke skal få nok informasjon om hvilke konsekvenser en ripe i lakken kan få for dem.

– Det er veldig fort gjort at Amerikaturen går dukken, og drømmen om en yrkeskarriere i forsvaret, politiet, helsevesenet, og andre gode arbeidsplasser ikke blir noe av, sier Lunde.