Statoil vurderer å kutte ut fornybar energi

Konsernsjef Helge Lund i Statoil sier at selskapet de nærmeste årene må vurdere om deres grønne satsing er lønnsom nok, eller om de skal gå tilbake til å bli et rent olje- og gasselskap.

Video IKKE-FORNYBAR-210810-DR1900_MXF_Innboks.MP4

Helge Lund sier at Statoils satsing på blant annet vindmøller foreløpig har vært ulønnsom, og at selskapet må vurdere sin egen kompetanse på feltet.

Marius Holm, nestleiar, Bellona.

Nestleder i Bellona, Marius Holm, mener Statoil satser penger på at klimapolitikken skal mislykkes.

– Om tre til fire år må vi vurdere om vi klarer å møte de utfordringene som den delen av energibransjen har, sier Helge Lund til nrk.no.

Lund sier at Statoils satsing på blant annet vindmøller foreløpig har vært ulønnsom og at selskapet må vurdere sin egen kompetanse på feltet.

Uttalelsen kommer like etter Statoil har hatt besøk av den skottske førsteministeren, og hatt samtaler om verdens første flytende vindmøllepark utenfor Skottland.

Må få ned kostnaden

– Det er veldig høye kostnader. Store deler av denne industrien er subsidiebastert. Derfor må vi lykkes med å få ned kostnadene, sier Lund.

De siste årene har Statoil satset blant annet satset på offshore vindmøller, men det er ikke gitt at de også skal drive med det også i fremtiden.

– Det er ikke helt åpenbart verken ut i fra et miljømessig perspektiv eller fra et lønnsomhetsperspektiv at det er olje- og gasselskaper som har best forutsetninger for å lykkes med fornybar energi, sier Lund.

Bellona reagerer

Nestleder i Bellona, Marius Holm, mener Staoil kniper igjen øynene for den globale oppvarmingen og at Lund skriver på Staoils dødsdom som energiselskap.

– Et selskap som satser bare på olje og gass i en tid hvor utslippene skal kuttes 85 prosent, kommer ikke til å lykkes, sier Holm.

Kan ikke andre selskaper ha bedre forutsetninger for å drive med dette enn nettop et olje- gasselskap?

– Det kan absolutt være andre selskaper som gjør dette bedre. Men hvis Statoil har tenkt til å overleve som selskap, så er de nødt til å omstille seg. Hvis ikke, så driver de et gigantisk veddemål mot klimapolitikken - altså at de satser penger på at klimapolitikken skal mislykkes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.