Hopp til innhold

Hans (65) hadde ikke vært hos tannlegen på 20 år

Men nå har Rogaland har fått sitt første spesialteam som hjelper folk med tannlegeangst.

Hans (65) har hatt tannlegeskrekk helt siden han gikk på barneskolen, og besøkene hos skoletannlegen er ferskt i minnet:

– Alt var fælt, både det å ta røntgenbilder og ikke minst hvis det var hull og du faktisk måtte bore. Selv om du kunne få tilbud om bedøvelse, var det mer som om de kom med en hagesprøyte – ikke en tynn nål.

Til tross for mer moderne tider og et bedre tannlegetilbud, ble det ikke lettere for Hans å gå til tannlegen selv om han voks opp.

– Skrekken ligger i ryggmargen, uansett om bransjen moderniseres så hjelper det ikke den som lider, sier Hans.

Forskjell på frykt og fobi

Hans er ikke alene om å være redd for å gå til tannlegen, faktisk lider hver tiende nordmann av tannlegeskrekk. Men for noen er det verre enn for andre; Hans tilhører de fire til fem prosentene av den voksne befolkningen i Norge som lider av Odontofobi. Denne delen av befolkningen oppsøker sjelden eller aldri tannlegen.

– Når du har Odontofobi går du ikke til tannlegen. Hvis du absolutt må, for eksempel på grunn av tannpine, så gjør du det som er mest nødvendig der og da, men du følger det ikke opp. Hvis du får beskjed om å komme tilbake for å utbedre mer så gjør du alt i din makt for å sørge for at det ikke skjer, forteller Hans.

Finnes håp

Den intense skrekken kan være vanskelig for andre å forstå, og årsakene til

Tannlege Doritt Åse Eriksen

Dorith Aase Eriksen er en del av et offentlig tilbud ved Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Vest, som hjelper folk med tannlegeskrekk i Rogaland.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

skrekken kan også være mange. Heldigvis for Hans og for andre med skrekk eller fobi så finnes det nå hjelp å få.

I vår startet et offentlig tilbud ved Tannhelsetjenestens Kompetansesenter Vest, som hjelper folk med tannlegeskrekk i Rogaland.

Dette ble fylkets første spesialteam på feltet, de holder til i Stavanger, og folk har kommet fra hele fylket for å få hjelp. Snart starter også et team nummer to opp i Haugesund.

Tannlege Dorith Aase Eriksen er en del av teamet i Stavanger, og hun forteller at det er vanlig å være litt nervøs før enn skal til tannlegen;

– Munnen er et veldig privat område, og det er normalt å kjenne det litt i magen når enn skal til tannlegen. Men for de fleste fungerer det jo helt fint så lenge du er trygg på den tannlegen enn går til. Verre er det for dem som lider av en reell angst.

I jobben treffer Eriksen mennesker som kanskje ikke har vært hos tannlegen på over 25 år. Det er oppegående mennesker med familie og gode sosiale nettverk, men som bare ikke fikser å gå til tannlegen

– For dem som er skikkelig redde og som ikke får sove natten før, så har det jo faktisk utvikla seg en fobi – da er det mer plagsomt for pasienten, og personen trenger hjelp for å komme seg til tannlegen, sier Eriksen.

Hans er en av dem som benytta seg av tilbudet og som nå har fått hjelp for fobien sin, før det gikk han ikke til tannlegen.

– Jeg oppdaga odontofobiteamet tilfeldig i avisa, og tilfeldighetene ville også ha det til at jeg på samme tid fikk en kraftig tannpine. Dette gjorde at jeg faktisk var nødt til å gå til tannlegen for å overleve, sier Hans.

– Det fungerer

– Det handler om å ta ting gradvis, og om å lytte til pasienten. I dette teamet så jobber en psykolog, en tannlege og en tannlegesekretær sammen for å gi pasienten et eget tilbud, sier Eriksen.

Det første som skjer er et møte med psykologen, forteller Hans som nå har kommet et stykke på vei i behandlingen.

– Jeg tror jeg prata med psykologen i over to timer, og det var svært krevende og vondt å grave opp igjen i problemene mine. I ettertid har jeg besøkt teamet om lag en gang i måneden. Det har blitt litt lettere, men jeg er fortsatt plaga av urolig mage når jeg skal til tannlegen.

Tannlege Eriksen er ikke i tvil om det finnes et reelt behov for et eget odontofobiteam i Rogaland. I Bergen har de hatt et slikt opplegg i over 20 år, og resultatene viser at metoden fungerer.

– Det fungerer med samtaleterapi, og vi prøver å endre folks tanker om det å gå til tannlegen. Det er også viktig at folk er klar over hva enn kan kreve av tannlegen sin, sier Eriksen.