Hopp til innhold

- Sjokkerende dårlig

Kunstdelen av Stavanger 2008 er sjokkerende dårlig, hevder byens kunstmiljø. Skylden legges på 2008-sjef Mary Miller.

Mary Miller
Foto: NRK

Prosjektene er for lokale og uinteressante mener kunstfolk, og nå frykter de at kulturåret bare blir en mange folkefester uten kulturell betydning.

- En utvidet pølsefest

Det er samstemt kritikk fra galleristene Einar Børresen og Arve Opdahl, og kunstkritiker Trond Borgen.

 - Her er det ikke, så langt jeg kan se, noen satsinger som vil bli lagt merke til, sier gallerist Einar Børresen.

- Det virker som om billedkunsten, nok en gang,  kommer i bakre rekke, mener gallerist Arve Opdahl.

-  Resultatet blir en utvidet pølsefest, som alt annet i denne byen i 2008, sier kunstkritiker Trond Borgen.

- Folkelig, men feigt

Stavanger 2008 har takket nei til utstillinger med størrelser som Jan Groth, Lars Hertervig og Robert Wilson. Alt skal skje med utgangspunkt i barn og unge. Folkelig, men feigt, sier Børresen.

- I frykt for å bli oppfattet som for smale, har de gått i den andre grøften.  Dette blir for lokalt, for lite spisst, og de er redde for kritikker fra "de mange".  Jeg er mindre optimistisk enn jeg var, sier han.

Ingen avtale med kunstmuseet  

"Rogaland Kunstmuseum og Stavanger 2008 har innledet et samarbeid som har som mål å mønstre en stor utstilling av Lars Hertervigs arbeider i 2008."

Slik lød det i søknaden til EU, men ett år og fire måneder før kulturår et starter er det ennå ikke inngått noen avtale med kunstmuseet. Bitten Bakke er Konstituert direktør på museet.

- Å ikke kunne være herre i sitt eget hus og kunne få lage sin egen utstilling, det synes jeg er trist, sier Bakke.

Hertervig blir sideprosjekt

Nå blir det Hertervig-opera, der billedkunsten trolig henges på som et sideprosjekt. Og fortsatt forhandler 2008 med Stavangers største kunstinstitusjon. De skal spleises med andre kulturuttrykk. Men tiden er knapp og Trond Borgen er nådeløs i sin kritikk av sjefen Mary Miller.

Uvitenhet i administrasjonen

- Jeg tror dette skjer fordi Mary Miller ikke kan delegere makt og myndighet til medarbeiderne og lytte til gode rådgivere.  Det at  Mary Miller tror at noe kan gjøres på så kort varsel - det er et eksempel på den store uvitenheten som hersker i 2008-administrasjonen.  

- Denne uvitenheten når det gjelder billedkunsten vil bli Mary Millers møllestein som henger tungt rundt halsen og får henne og hennes administrasjon til å synke rett til bunns.  Det er altfor sent å gjøre noe vesentlig med dette nå.  Vi kan selvfølgelig dele ut sennep og ketchup til alle pølsene, men stort mer kan vi ikke gjøre, sier Trond Borgen

Mary Miller sier hun bruker mye tid på å rådføre seg med ekspertisen. At dette tar tid er et kvalitetstegn, hevder hun.

- Time is short, that is true.... Time is short for all our programming, but we have been having these conversations for some time, and I am confident that we will deliver something extremly important, sier Mary Miller.