NRK Meny
Normal

Stadig flere fiffer opp med «fremmed» sand

Hvert år pøser nordmenn på med ekstra sand for å fiffe opp gamle strender og lage nye. Miljøvernere maner til måtehold og frykter for dyre- og plantelivet langs kysten.

Bystranda i Kristiansand

Bystranda I Kristiansand er en av strendene som har fått tilførsel av sand. Og etterspørselen bare øker.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I 15 år har Tor Vea i Boston AS på Karmøy reist langs kysten og fylt på sand på private og offentlige strender.

– Kommunene planlegger lenge på forhånd, mens hytteeiere gjerne ringer når de åpner hytta for sesongen og ser hvordan det ser ut. Spesielt dette året har det vært mye vind slik at mye strand er blitt blåst på land eller ut på havet, særlig på Sør- og Østlandet, sier Vea til NTB.

Godvær øker etterspørselen

– Det går strykende for tiden. Folk er mer enn villige til å la pengene renne ut i sanden, sier Vea.

Etter knallvær midtsommers i fjor, leverte Vea dobbelt så mye sand i juli som samme periode året før.

Han mener en innbydende strand er blitt en forutsetning for at strendene brukes:

– Folk er vant til strandforholdene i mer eksotiske land og vil ha mye av den samme opplevelsen i Norge, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

M/S Sandstrand fra selskapet Boston AS

Tor Vea og skipet M/S Sandstrand seiler langs hele norskekysten og vedlikeholder strender. I år har de blant annet hatt oppdrag for Oslo kommune på Huk.

Foto: Boston AS

Også i Nord-Norge

Også lenger nord vil folk ha strender, til tross for at det sjelden er tosifret badetemperatur der. I Telegrafbukta sør på Trømsøya pøste Tromsø kommune på sand for noen år siden. Stranda er blitt svært populær.

Ola Valdermo i Solneset eiendom driver boligutbygging nord på øya:

– Kommunen ba oss lage et friområde for strand og vannlek, og i mai la vi på 400 kubikk sand i vannkanten. Vi har lite godværsdager med mye varme her, men når vi har det vil folk gjerne ha en strand å gå til, særlig hvis de har små barn, sier Valdermo.

– Kan skade naturen

Høsting av skjellsand

Boston AS henter skjellsanden sin på Vestlandet. Tor Vea mener påfylling av sand er positivt både for badelivet og for vedlikehold av naturen.

Foto: Boston AS

Mens Boston henter sin skjellsand fra Vestlands-kysten, bruker strandprosjektene på Tromsøya lys fjæresand fra Nordland.

Flytting av en type sand til et sted den ikke hører hjemme har i flere år høstet mye kritikk. Arnodd Håpnes er fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet:

– Kysten vår er og skal være variert. Vi kan skade områder ved å fjerne store mengder sand fra havbunnen, men enda mer utsatt er områdene sanden flyttes til. Ålegressenger er for eksempel svært viktige for biologisk mangfold, og det er akkurat der på den varme grunna folk vil legge stranda si, sier han.

Håpnes frykter for leveområder for sjøfugl og fiskeyngel av blant annet kysttorsk, sjøørret og laks.

– Sandpålegging går ut over bestanden, og på lang sikt vil det skade for eksempel fiskerinæringen, sier Håpnes.

Han får støtte fra marinbiolog Gunnar Larsen i Fiskeridirektoratet:

– Det er blitt en trend at alle skal ha sin egen hvite sandstrand og tenker hvorfor kan ikke jeg, når naboen har det? Men hvis alle viker langs kysten skal fylles med sand, forsvinner alle disse små, men enormt viktige områdene. Det er en bit-for-bit-effekt som er svært bekymringsfull, sier han.

Oppfordrer til måtehold

Naturvernforbundet understreker at folk skal få kose seg på stranda og syns det er ok at store, offentlige strender vedlikeholdes. De syns også det er greit å fylle på eksisterende sandstrender med såkalt stedegen sand.

– Men bruk hodet når du fyller opp din egen strand og la være å anlegge nye strender, er budskapet. Mange gjør allerede det.

En rekke sandtak NTB har snakket med bekrefter at de har faste, private kunder som henter sand hos dem for å pynte opp sin egen strand, og at mange er opptatt av å få stedegen sand.

(NTB/NRK)