Hopp til innhold

Vil ha bort gatekunsten

En uting, mener kritikerne som vil ha norges største gatekunstfestival ut av sentrum.

Grafittikunst kan bli forbudt
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Byantikvaren og Stavanger kommune vurderer nå å forby grafitti-kunsten på gamle trehus i sentrumskjernen for å bevare den historiske atmosfæren.

Stavanger Sentrum AS mener Nuart-kunsten er en uting som fører til mer ulovlig tagging.

-Det handler ikke for meg om å like eller ikke like kunsten, men jeg synes dette er en uting i sentrum, sier leder for sentrumsforeningen, Karl-Jan Søyland.

Blomstret

- Har det blitt mer tagging i sentrum etter Nuart?

- Vi registrerer at taggingen blomstret etter festivalen, sier Søyland.

Byantikvar Anne Mereteh Skogland mener det ikke bør være den enkelte huseier som kan avgjøre hva som kan males på veggene i den gamle og verneverdige sentrumskjernen.

Ikke egnet

- Jeg mener den smålåtne bebyggelsen i mindre grad egner seg for denne type uttrykk. men jeg ser samtidig at noen av lagerskurene som snakker et helt annet sprak på mange måter er et mye mer spennende utgangspunkt for denne type kunst, sier Skogland.

Plattform

Nuart-festivalen startet i 2001. Målet har vært å skape en plattform for samtidskunstnere som opererer utenfor de tradisjonelle galleriene. Tema for utstillingen tidligere i høst var "Stavanger møter Brooklyn "og en rekke samtidskunstnere ble innvitert til Stavanger for å sette sitt preg på byen.