NRK Meny
Normal

Må fjerne røyklukt fra bildene i månedsvis

Kunsten hans blei redda fra flammene i Stavanger i mai, men nå har han begynt på den store jobben: Vond lukt skal vekk fra over 300 bilder.

Terry Nilssen-Love foran branntomta

Kunstneren Terry Nilssen-Love foran branntomta i Verksgata i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Terry Nilssen-Love ser på kunsten som tørker

To dager etterpå fikk Terry Nilssen-Love se kunsten som blei redda fra flammene.

Foto: Eirin Larsen
Brann i Verksgata
Foto: Erik Waage/NRK

– De siste ukene har vært ganske slitsomme. Det startet med den positive beskjeden om at alt var ute. Det neste er hvordan vi skal håndtere dette, sier kunster Terry Nilssen-Love.

Han har ikke klart å telle alle bildene han nå må fjerne røyklukt fra, men tror det kan være opp mot 370. Grafiske trykk kommer i tillegg.

– Jeg pleier å si at hvis det hadde lukta Havanna-sigar, hadde det blitt julestemning, sier Nilssen-Love – men forsikrer at det ikke er odøren av jul som sitter i bildene han nå må ta seg av.

Fulgte brannen på nett fra Portugal

Brannen i Verksgata 31 og 33 i Stavanger starta om ettermiddagen onsdag 28. mai. Etter rundt to timer var det klart at det ikke hadde vært noen inne da det begynte å brenne, men de materielle skadene var store.

Kunstneren Terry Nilssen-Love hadde atelier i den ene av bygningene som blei totalskadd i brannen. Han var i Portugal da brannen starta, og kunne ikke annet enn å hjelpeløst følge flammenes herjinger via internett.

Desperasjon blei imidlertid snudd til glede da det viste seg at det meste av kunsten hans var redda. Ifølge Nilssen-Love holdt brannvesenet på til 05-06-tida neste morgen med å frakte bildene hans ut.

En del av kunsten blei satt i brannvesenets gymsal på Ganddal i Sandnes, men her blei det fullt etter om lag 200 bilder. Resten blei satt i andre lokaler.

Brannmann hadde vært på kurs om kunst

Om formiddagen to dager etter brannen var Nilssen-Love igjen tilbake i Stavanger, og fikk møte Kenneth Johnsen i Brannvesenet Sør-Rogaland. Johnsen hadde nylig tatt et kurs i å redde kunst fra brann, og det kom godt med i redningsarbeidet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kunst for millioner holdt på å gå tapt da atelieret til Terry Nilssen-Love brant ned. I dag fikk han takke brannvesenet for redningsjobben.

Kunst for millioner holdt på å gå tapt da atelieret til Terry Nilssen-Love brant ned. I dag fikk han takke brannvesenet for redningsjobben. VIDEO: Terry Nilssen-Love takker brannmann Kenneth Johnsen for innsatsen med å redde kunsten hans. Foto: Anders Fehn/NRK (Arkiv, 30. mai 2014)

– Når det gjelder malerier, var det seks eller sju som fikk direkte skader av flammer eller vann. Dessuten lukter alle bildene røyk, og det må vi få bort. Ingen har lyst til å ha et slikt bilde på veggen i stua, sier kunstneren.

Kunsten til Terry Nilssen-Love tørker i brannvesenets gymsal

Kunst til tørk i brannvesenets gymsal.

Foto: Eirin Larsen

En del trykk er i tillegg blitt krøllete, og må rettes ut. Blant bildene er det verk kunstneren lagde mens han var 15–16 år gammel og bodde i London.

Har ikke malt siden brannen

– Hvis jeg skal gjøre dette sjøl, har jeg mange måneders arbeid foran meg, sier han.

Ifølge kunstneren strides konservatorene om hvordan malerier behandles best når de er blitt utsatt for røyk. Arbeidet med Nilssen-Loves bilder er allerede i gang, og behandling med gassen ozon er en av metodene.

Nilssen-Love har imidlertid ikke greid å male siden brannen for halvannen måned siden.

– Jeg har tegna litt, men har ikke noe atelier. Jeg har ikke hatt sjans til å male til nå, men jeg takler dette. Jeg er den typen som sier «Ingenting stopper meg», sier han.