NRK Meny
Normal

Kulturskole med sjakk og friluftsliv

I Sokndal blir kulturskolen utvidet. Det får kulturfagmiljøet til å reagere.

Selmer Simensen

Simensen ønsker å utvide kulturskolen, og inkludere sjakk og friluftsliv.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fra høsten tilbyr Sokndal kulturskole, som den første i landet, sjakk og friluftsliv som egne fag. Kulturskolene har i utgangspunktet som retningslinje å undervise i de tradisjonelle kulturfagene, musikk, dans, drama og billedkunst.

– Dette blir vel den første kulturskolen i landet som kommer til å tilby undervisning i sjakk, sier Selmer Simensen, rektor på kulturskolen.

Utvidet kulturbegrep

Han vil bytte ut sure trompetstøt med lyden av sjakkbrikker.

– Kulturskolen byttet navn fra musikkskole for et par år siden, og med det ble kulturbegrepet utvidet. For meg handlet det om å se meg rundt etter ressurser, og finne ut hva vi kan få til her, sier han.

Simensen forteller at han i første omgang vil lede kurset selv, med sin egen sjakkerfaring, men så ta sikte på å hente inn kvalifisert personell fra Stavanger.

– Uthuling av kulturskolen

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Dag Jostein Nordaker liker ikke planene rektoren har for kulturskolen i Sokndal.

– Umiddelbart mener jeg det er en uthuling av kulturskolen som institusjon. Det var jo primært kunst og kultur som skulle bli inkludert i den skolen. Det å trekke inn sjakk og friluftsliv blir å trekke det litt langt, sier Nordaker.

– Musikkundervisning krever helt andre ressurser enn det å drive en gruppe med friluftsliv. Dette kan bety at man kan få opp elevmengden veldig gjennom utbytterike og viktige friluftslivsaktiviteter. Det kan likevel ikke erstatte det de tradisjonelle kunstfagene kan tilby barn og unge, sier Nordaker.

– Skal ikke gå utover kulturen

Rektor Selmer Simensen ved Sokndal kulturskole sier at de nye fagene ikke skal gå på bekostning av den tradisjonelle undervisningen.

Han har kjøpt inn 12 sjakkbrett og håper på 24 sjakkspillende kulturskoleelever i bygda. Simensen mener at sjakk er et bra kulturskoletilbud som skjerper konkurranseinstinktet og er ikke redd for at det vil skape tapere og vinnere helt ned i 9 års alderen.

– Selvfølgelig kommer de til å tape. Men det kommer til å bli forskjellige nivåer innad i klubben. Man trenger ikke nødvendigvis å sette de beste og dårligste til å spille mot hverandre, men legge nivået der de er og inspirere dem, sier han.