Kultursatsing forgjeves?

Kulturhovedstadsåret i Stavanger har gått mange siddiser hus forbi, og nå er det bare en måned igjen.

Fra forestillingen «Desse Auga»
Foto: Tom Edvindsen / NRK

Mange siddiser har ennå ikke fått med seg noen av de over tusen arrangementene i regi av kulturhovedstaden Stavanger.

En spørrerunde på gata tyder i alle fall på det, og nå er det bare en måned til avslutningen.

Men sosiologen er ikke overrasket.

1100 arrangementer

Når Stavangers år som europeisk kulturhovedstad rundes av med en storslått avslutningsseremoni 6. desember kan byen se tilbake på et år med mer enn 1100 kulturarrangementer. Men en runde på gata viser at en god del siddiser ikke har fått med seg noe som helst etter åpningen.

..det opptar meg ikke

insekt

Et kjempeinsekt fra paraden åpningsdagen.

Foto: Stavanger2008

Stavanger2008 har lokket med Fosse i fjæra, samtidsdans i skibakker og fjellvegger, nyskapende Shakespeare, musikal på busstasjonen, og rullende campingvognkvinner. Over 160 prosjekter med alt fra nyskapende trehusarkitektur, til fotobøker og lekepark for barn. Ennå er ikke tallene klare, men kultursosiolog Erik Fossåskaret er ikke overrasket over at mange svarer som de gjør.

- I Norge går folk gjennomsnittlig på kulturarrangementer hver fjortende dag. Og for å få folk til å gå ut mer må det foregå noe over lengre tid. Vi sitter ikke og venter - og straks det kommet et ekstra tilbud - så springer vi og tar det i bruk, sier Fossåskaret.

Programsjef Anne Britt Strømnes sier Stavanger2008 er fornøyd med oppslutningen, selv om noen har latt programmet gå hus forbi.

- Jeg hadde selvsagt ønsket at mange hadde svart at de har vært med på mye, men det er vel som forventet at folk får oppsøke det de ønsker å være med på selv, sier Strømnes.

- Det er vanskelig å snu folks holdninger

Si din mening om kulturåret på TORGET