Hopp til innhold

- Har snakket mer enn de har handlet

Politiker og forsker mener at oppfølgingen av kulturbyåret 2008 i Stavanger har sviktet.

Åpningsparade

Politiker og forsker, Torstein Tvedt Solberg, mener at oppfølgingen av kulturbyåret 2008 i Stavanger har sviktet.

Foto: Camilla Moe Røisland / NRK

– Kulturhovedstaden Stavanger i 2008 var en mega-begivenhet som satte spor, men byens kulturpolitikere har sviktet i oppfølgingen.

Det mener Arbeiderpartipolitiker i Stavanger, Torstein Tvedt Solberg, som har studert ettervirkningene av kulturbyåret. Kompetansen ble spredt for alle vinder, og forskning er ikke fulgt opp, mener han.

Les også: Ka då ittepå?

Les også: Store festivalkutt i Stavanger

– Stavanger 2008 var flinke til å sette seg mål foran kulturhovedstads-året, flinke til å gjennomføre målene, men i 2009 la de ned sitt arbeid. Da forsvant mye av kompetansen, initiativet og det som var målene til Stavanger 2008, sier Tvedt Solberg.

– Kunne satt sterkere spor

Arbeiderpartipolitikeren har vært medlem av kommunalstyret for miljø og utbygging den siste perioden. Som student ved Universitetet i Stavanger har han nå skrevet en bacheloroppgave om ettervirkningene av byens år som europeisk kulturhovedstad i 2008.

– Det har satt spor, men de kunne satt sterkere spor om de hadde hatt bedre planer for 2009, 2010 og 2011, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mary Miller

Kompetanse og nettverk forsvant etter Stavanger 2008, mener AP-politikeren. Mary Miller var leder for kulturhovedstadsåret.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Da fyrverkeriet la seg i 2008, kunne Stavanger-regionen se tilbake på mer enn 1100 kulturarrangementer i regi av Mary Miller & co. Staten bidro med 100 millioner kroner og like mye ble spyttet inn lokalt.

Kultursjef Rolf Norås sa følgende til NRK da året var omme:

– helt fra starten har vi sagt at året etter 2008 er viktigere enn selve kulturhovedstadsåret.

– Spredt for alle vinder

Men ifølge Tvedt Solberg har byens kulturpolitikere ikke vært gode nok til å få langsiktig valuta for pengene.

– Jeg vil trekke fram mangelen på oppfølging av nettverk og mangelen på oppfølging av kompetanse. For eksempel ble alle de som var ansatt i Stavanger 2008 spredt for alle vinder, sier AP-politikeren.

Les også: Vi ble ikke mer åpne og tolerante

Les også: Stavanger 2008 angikk oss ikke

Han mener at kulturpolitikerne i Stavanger etter at prosjektet ble lagt ned hadde det travelt med å komme seg videre og lage nye kulturplaner.

– En hadde ikke tid til å vente på evalueringen, sier Tvedt Solberg.

– Delt kulturliv

I 2009 la forskningsinstituttet IRIS fram en rapport som viste at Stavanger 2008 hadde styrket de store, mens utmattelse og tap preget mange små kulturaktører. Da var byens kulturplan for årene fremover allerede sendt ut på høring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rått og Råde - lørdag

Torstein Tvedt Solberg mener at de store institusjonene har fått mer, mens festivaler har fått mindre i Stavanger. Bildet er fra Rått og Råde-festivalen.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Tvedt Solberg mener at tendensen til et delt kulturliv bare er forsterket.

– Jeg kunne ikke finne noen konkrete tiltak for å bøte på de funnene som IRIS gjorde. Dersom en konkret ser på Stavangers kulturbudsjett for 2010, så blir institusjonene sine budsjetter styrket, mens de frie pottene til festivaler og kulturliv dessverre ble redusert litt, sier han.

– Kan ikke gjøre alt

– Jeg tror ikke jeg skal konkludere om vi i kulturstyret har gjort en god nok jobb eller ikke. Det jeg vet er at vi har hatt et veldig stort fokus på å bevare effekten av 2008.

Det sier Sissel Knudsen Hegdal fra Høyre, som leder kommunalstyret for kutur i Stavanger. Et etterbruksfond deler ut atten millioner kroner til kulturprosjekter i Stavanger etter 2008.

Høyre-politikeren sier at også små aktører har fått penger derfra, men nå er fondet snart brukt opp og hun innrømmer at mye gjenstår.

– Vi har ikke muligheten til å gjøre alt, sier Knudsen Hegdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avslutning for Stavanger 2008

Etter avslutningsseremonien for Stavanger 2008 har politikerne snakket mer om oppfølging enn de har handlet, mener Tvedt Solberg.

Foto: Marte Aronsen / NRK

– Bredden er viktigst

Den forhenværende kulturhovedstaden mangler fortsatt det mange byer har, nemlig atelierhus for kunstnere, øvingsfellesskap for band og næringsfond for kultur.

Tvedt Solberg viser til at Tall Ships Races igjen har vært i byen, og at det drømmes om EM/VM i fotball og sykling.

Les også: Slik så vi Kulturåret

Les også: - Tomme slagord og ufarlig kunst

– Det er en veldig vanskelig oppgave å bygge et sterkt kulturliv som kan bli en bærebjelke for Stavanger etter oljen, slik en har snakket veldig mye om. Mine funn er at en har snakket mer om det enn en har handlet. Det er andre kulturpolitiske vrkemidler enn å satse på mega-begivenheter, sier han.

– Det at vi også skal ha de store arrangementene er for meg helt naturlig, men det er bredden, det som ligger i bunnen, som er det aller viktigste, mener Sissel Knutsen Hegdal.

Hva mener du om oppfølgingen av Stavanger 2008?