NRK Meny
Normal

Lar ikke kommunene bekjempe mobbing alene

Flere mobbesaker har havnet i retten de siste årene. Nå vil KS sette inn tiltak for å avdekke mobbingen tidligere, men organisasjonen møter motstand.

KS vil ta grep mot mobbing

Ikke all mobbing er lett å få øye på. KS mener derfor det finnes store mørketall, og vil ta grep.

– For kommunenes sin del så er det aldri bra at vi får saker i retten hvor kommunene får erstatningskrav mot seg. Det betyr jo at kommunene har gjort en for dårlig jobb i en del mobbesaker, sier Hilde-Gunn Bjelde, styreleder i KS Rogaland.

De siste tre-fire årene har ti mobbesaker havnet i rettsapparatet, og kommunene har betalt ut store erstatninger til ofre. Men det er fortsatt store mørketall, mener kommunenes interesseorganisasjon KS. Derfor vil KS selv jobbe for å bekjempe mobbing.

Vil ha flere kommuner med

– KS har sammen med Foreldreutvalget for grunnskolen hatt et prosjekt gående en stund med fire pilotkommune for å bekjempe mobbing og se på hvilke tiltak vi kan iverksette mot mobbing, sier Bjelde.

KS har fått penger fra staten til å jobbe videre med prosjektet – det betyr at flere kommuner kan inviteres til å delta.

Lunken skolesjef

Men skolesjefen i Sola kommune, John Askeland, er ikke bare begeistret. Han mener det er fint med tiltak, men kommunene selv må ha styringen.

– Jeg tror det er veldig viktig at skolenes og kommunenes kompetanse på mobbing, som har bygget seg opp over flere år, heller blir styrket enn at det skal komme inn en part utenfra og overtar noe av vårt arbeid, sier Askeland.

Ifølge Bjelde har KS ingen planer om å ta styringen fra kommunene.

– Jeg tror vi kan være med på å stryke kompetansen og få fram saker, og slik styrke de tiltakene som vi kommer fram til i kommunal sektor, sier Bjelde.