Kronprinsen roser grønn industri

Kronprins Haakon Magnus lot seg imponere av bedriftene han besøkte på Karmøy, onsdag. Han mener industrien vil spille en viktig rolle i kampen mot global oppvarming.

Kronprinsen på Karmøy

Onsdag besøkte kronprins Haakon Karmøy, for å lære om grønn omstilling.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Her gjør de et imponerende stykke arbeid, sier kronprins Haakon.

Grønn industri var stikkordet da han besøkte Karmøy på onsdag.

Først ute var Hydros aluminiumsanlegg hvor de produserer miljøvennlig aluminium. Videre gikk turen til BioMar som leverer bærekraftig produksjon av fiskefôr.

– Det er veldig spennende å se og lære om den industrien som er her på Karmøy, og som også er i rivende utvikling, sier kronprins Haakon.

Han har lenge vært opptatt av hvordan vi jobber for å ta vare på planeten.

Under onsdagens besøk roset han bedriftene for det han kaller målrettet arbeid for reduserte utslipp av klimagasser som CO2.

– Gjennomgangstemaet i dag har jo vært bærekraft. Det å ta vare på naturen og klimaet, samtidig som vi skaper gode produkter som er ettertraktet og som gjør jobben sin, sier kronprinsen.

Selv om kampen mot global oppvarming må foregå i alle deler av samfunnet vil industrien spille en viktig rolle, tror kronprinsen.

– Derfor er det fint å se at disse to anleggene jeg har besøkt i dag er opptatt av det. De har mange flinke, kompetente mennesker som jobber beinhardt for å få til akkurat det.

Grønn aluminium

Hydros nye anlegg ble innviet i fjor høst og startet produksjonen i slutten av januar. Her fremstilles metallet ved hjelp av vannkraft, noe som ifølge selskapet er med på å gjøre anlegget til «verdens mest» klimavennlige anlegg.

– Det er interessant å se testanlegget som skal produsere enda mer miljøvennlig enn før, sier kronprinsen.

Kronprins Haakon og Hilde Merete Aasheim

Kronprins Haakon ble tatt imot på Hydro Karmøy av Hilde Merethe Aasheim.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

På grunn av aluminiumens anvendelighet og lette vekt, er det stor etterspørsel etter metallet. Blant annet bidrar aluminium til lettere biler med lavere utslipp og mer energieffektive bygninger.

– Hadde verden produsert aluminium med teknologien fra teknologipiloten på Karmøy ville energi tilsvarende nær hele Norges årlige produksjon av vannkraft vært spart, sier Hilde Merethe Aasheim, konserndirektør for primærmetall i Hydro.

Dette viste hun gledelig frem på onsdag.

– Glede og stolthet er stikkordene vi får fra kollegaene våre på Karmøy, på hva de sitter igjen med fra kronprinsens besøk i dag, sier Aasheim.

Imponert over kronprinsen

Glede og stolthet var også stikkord for Karmøy-ordfører Jarle Nilsen, da han tok imot kronprins Haakon.

– Det er alltid stas når vi får lov til å være vertskap for kongefamilien. Spesielt i dette tilfellet, for det er jo kronprinsen selv som har tatt initiativ til å besøke kommunen vår, sier ordfører på Karmøy, Jarle Nilsen (Ap).

Han lot seg imponere over kronprinsens interesse for industrien i kommunen hans.

– Det betyr enormt mye. Vi har verdensledende industri her, som også skal være med å legge til rette – ikke bare i Norge – men for alle hydroverk i verden, for øvrig.