Hopp til innhold

- Vi skal ta vare på hverandre

Kronprinsen besøkte Jåttå skole for å introdusere verdighetsdagen.

Kronprins Haakon på Jåttå Videregående Skole

Kronprins Haakon på Jåttå Videregående Skole i forbindelse med Dignity Day 19. september 2011. Her sammen med rektor på Jåttå Tove Vatsvåg Nylund.

Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix

Kronprins Haakon besøker Stavanger mandag for å snakke med elever om verdighet. Bakgrunnen for besøket er verdighetsdagen. Det er kronprinsen selv som står bak denne dagen som skal bli arrangerer over hele landet 20. oktober.

Kronprinsen ble tatt imot av studenter i arbeidsuniform da han ankom Jåttå videregående skole mandag formiddag. Deretter introduserte han Dignity Day for en fullsatt plenumssal.

– Denne dagen handler om at vi skal se hverandre og ta vare på hverandre. Men vi skal også reflektere litt over hvem vi er og hvem vi ønsker å være, sa kronprinsen.

– Flott at han tar seg tid til oss ungdom

En av dem som fortalte sin historie om verdighet på Jåttå skole mandag var Malin Tveterås. Hun ble adoptert fra Kina som toåring og fortalte hvordan adoptivforeldrene har hjulpet henne slik at hun igjen kan hjelpe barn og unge i Norge.

Kronsprins Håkon

Kronprinsen mener det ikke er noen ulempe at verdighet er et litt uklart begrep.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Verdighet for meg er nestekjærlighet. Det at folk bryr seg om andre, tar seg tid til å høre hvordan andre har det. Som for eksempel det kronprinsen gjorde i dag. Det er så flott at han tar seg tid til oss ungdom, sier Tveterås til NRK.

– Gjøre noe bra for hverandre

Dignity Day, eller verdighetsdagen, har som mål å bevisstgjøre ungdom på hva verdighet er og hvordan verdighet angår folk i hverdagen.

Kronprinsen mener det ikke er noen ulempe at verdighet er et litt uklart begrep.

– Det at det er litt vanskelig å definere verdighet, at det kanskje blir sett på et tungt og komplisert begrep, er egentlig en fordel. Så kan ungdommene selv definere litt hva de ønsker at det skal bety. Så handler det også om å fram de konkrete eksemplene på hva det betyr i hverdagen, hva det betyr i livene våre, sånn at vi kan bruke det som et verktøy, sånn at vi kan bli litt mer bevisst på hvordan vi kan gjøre noe bra for hverandre, sier kronprinsen til NRK.

– Lære av andres erfaringer

Rogaland og Finnmark var de eneste fylkene i landet som ikke fikk opplæring i forkant av storarrangementet Global Dignity Day i fjor.

I år besøker kronprins Haakon begge fylkene for å gi en innføring i hvordan verdighetsdagen 20. oktober skal legges opp.

– Det er et opplegg hvor vi får fram disse historiene til elevene, det de selv synes er viktig. det er det som gjør det så spennende og fint, fordi de selv tar sine egne erfaringer og forteller en historie om det som vi andre kan ta med oss videre og lære av, sier kronprins Håkon.