NRK Meny
Normal

Kongelig åpning av filmfestivalen

Kronprins Haakon åpnet søndag kveld den 43. filmfestivalen i Haugesund med å innlede for den aller første norske katastrofefilm i historien, «Bølgen».

Kronprins Haakon under opninga av Filmfestivalen i Haugesund søndag kveld

Kronpris Haakon er filmfestivalens høye beskytter, og stod i dag for åpningen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hans kongelige høyhet er sammen med Liv Ullmann, filmfestivalens høye beskytter.

– Det er alltid gøy å se norske og nordiske filmer i verdensklasse. I år har vi hatt to Oscarnominerte regissører, vi har hatt filmer på flere av de store festivalene, sa kronprinsen og gjenga en humoristisk anekdote om man planla å benytte «Bølgen» i markedsføringen av Norge på Times Square i New York.

– De skulle ha store plakater med bilde av en fin norsk fjord og der skulle det stå: Visit Norway – before it is too late, sa kronprinsen mens salen brølte av latter.

God respons på åpningsfilmen

«Bølgen» hadde første visning for pressen søndag morgen og fikk strålende mottakelse av de fleste mediene.

De fleste anmeldere har gitt filmen terningkast fem og noen har gått helt til topps og gitt dem seks. Kombinasjonen av norsk katastrofe og et sterkt mellommenneskelig drama har vakt begeistring.

Hovudrolleinnehavarane i "Bølgen".

Hovudrolleinnehavarane i 'Bølgen' møtte opp på premieren av filmen i Haugesund i dag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det er spesielt hyggelig å stå her i kveld når anmeldelsene er såpas hyggelige og uvanlig positive for en katastrofefilm, sier produsent Martin Sundland.

Pøbeldokumentar

Kronprinsen vil også få med seg andre filmer mens han er i Haugesund. Mandag skal han på premieren til Kari Anne Moes nye dokumentar «Pøbler». Filmen er støttet av Kronprinsparets fond.

Filmfestivalen har også en rekke andre filmer på programmet, og varer fram til fredag 21. august.