Kritisk til slankeoperasjon på privatsykehus

Hver tredje av de 3000 fedmeoperasjonene som ble utført i fjor ble utført ved privatklinikker. – Flere av dem var for tynne til å bli operert, mener overlege.

Kirurger ved Haugesund sykehus

Slankeoperasjon er ikke en «quick fix» dersom man har litt for mange kilo, advarer overlege. Her er kirurgene på Haugesund sykehus i gang med en operasjon.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Nasjonale helsemyndigheter har satt en nedre grense for hvem som skal fedmeopereres. Enkelte private institusjoner går under denne grensen, og da blir det for enkelt, sier overlege Arne Christian Mohn ved Haugesund sykehus.

Mohn er også en sentral politiker i Rogaland. Overlegen er styreleder i Rogaland Arbeiderparti. Han er også partiets ordførerkandidat i Haugesund.

Stadig flere nordmenn opereres for fedme. For 12 år siden var antallet 30, og i fjor ble 3000 operert. 34 prosent av dem ved en privat klinikk.

Arne Christian Mohn

Overlege Arne Christian Mohn advarer mot å slankeopereres hvis det er ikke er absolutt nødvendig.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Får ikke samme oppfølging

Og stadig flere private aktører kaster seg inn i kampen om slankeoperasjoner. Mohn mener noen av dem senker lista så lavt at man ikke lenger må være sykelig overvektig for å bli operert.

– Hvis du kjøper deg til en tjeneste uten å stå i kø, få informasjon, snakke med ernæringsfysiolog, lege og kirurg vi du kanskje hoppe over det du bør gjøre i tillegg. Du greier kanskje ikke i samme grad å legge om kostholdet og begynne å trene, som når du har en tettere oppfølgning, sier han.

Det har vært en stor økning av fedmeoperasjoner her til lands. For 12 år siden var det 30 - og i fjor ble 3000 operert. Vi har truffet ei av de som har lagt seg under kniven for å bli slankere. Nå advarer hun om tiden etterpå.

VIDEO: Synøve Olsen Jørgensen forteller om en vanskelig tid etter slankeoperasjonen hun hadde for seks år siden.

70 kilo lettere

– Jeg lurer på om de som går til en privat klinikk får den samme informasjonen som jeg fikk før operasjonen, sier Synøve Olsen Jørgensen.

Hun veide 150 kilo da hun tok slankeoperasjon for seks år siden. I dag, 70 kilo lettere, er hun skeptisk til å betale seg ut av vektproblemet.

For tiden etter slankeoperasjonen var ikke en dans på roser. For henne ble det komplikasjoner og fem inngrep i etterkant. I tillegg har hun slitt psykisk.

– Jeg tenkte mye, var redd og måtte ha hjelp av psykolog, sier Olden Jørgensen.

Nytt tilbud om slankeoperasjoner

Privatsjukehuset Haugesund planlegger oppstart av slankeoperasjoner til høsten.

– Det er et tilbud til folk som er dypt fortvilet og på vei til å bli alvorlig syke, så nei, denne kritikken forstår jeg ikke, sier driftsleder Turid Staveland Nygaard.

– Vi har blitt kontaktet av folk som har blitt operert av det offentlige, som angrer på at de ikke gjorde det før for å slippe den vonde ventetiden, med store plager, sier daglig leder Tormod Førland.