NRK Meny
Normal

– Nye flyruter ødelegger for Haugesund

Neste år kan haugalendinger fly direkte til Tyskland, Spania, Italia og Polen. – Handelsnæringen i Haugesund blir taperen, mener forretningsmannen Stein Lande.

Julehandel Haugesund

Julehandel på Amanda storsenter i Haugesund. (Arkivfoto)

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Jeg lurer på om noen har regnet på konsekvensene disse flyrutene vil få for næringslivet på Haugalandet, sier Stein Lande, forretningsmann i Haugesund.

Det skjeve tårn i Pisa

Forretningsmannen Stein Lande frykter konkurransen fra det skjeve tårn i Pisa.

Foto: AP

Lavprisselskapene Ryanair og Wizz Air har de siste ukene lansert flere nye flyruter fra Haugesund lufthavn, Karmøy. Fra neste år kan haugalendingene fly direkte til Palma de Mallorca i Spania, Bremen i Tyskland, Pisa i Italia og Gdansk i Polen.

Lande eier en rekke næringseiendommer og kleskjeder i Haugesund, og mener fokus må være å få folk til regionen - og ikke ut.

– Folk reiser i flokkevis til Bremen og Mallorca. De legger julebordene dit, og shopper for penger de ellers ville lagt igjen i Haugesund. Ingen spør hvor mange som kommer andre veien, mener Lande.

Reiselivssjefen uenig

– Når vi planlegger nye ruter er det med hensikt at turistene skal komme motsatt vei, sier reiselivssjef Tore Gautesen i Haugesund.

Wizz Air

Wizz Air starter ny rute mellom Haugesund og Gdansk.

Foto: Wizz Air

Han er en av dem som har jublet over nye flyruter, men har ikke oversikten Lande etterlyser over hvor mye penger haugalendingene legger fra seg i utlandet.

Gautesen gir Lande rett i at folk fra Haugesund trolig bruker mer penger i utlandet enn hva turistene legger igjen her, men samtidig øker turiststrømmen til Haugesund-regionen kraftig.

– Andre skal få måle oss og vårt arbeid, men Lande må ta innover seg at turiststrømmen til Haugesund har økt kraftig de to siste årene, sier Gautesen.

– Vil ha flest polakker

Ryanair
Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Reiselivssjefen sier den nye ruten til Palma de Mallorca er en typisk rute der folk reiser ut, men han har samtidig store forventninger til både Bremen, Pisa og Gdansk når det gjelder innkommende turister.

– Vi bruker betydelige markedsføringsmidler i markedene vi har flyruter til, og vil også gjøre tiltak i de nye destinasjonene. Polen er en spesiell rute, men vi har også forventning om at det vil være flere polakker enn nordmenn på flyene, og vi retter oss mot et stort ferie- og fritidsmarked i Polen som vil være potensielle gjester hos oss, sier Gangenes.

– Jeg benytter flyrutene selv, men jeg setter spørsmålstegn ved fokuset, sier Stein Lande.